Normal

Syklet Norge på langs for bedre folkehelse

Stortingsrepresentant Abid Raja har syklet fra Lindesnes til Nordkapp for å sette søkelyset på deling av veien. I dag kom han frem til Nordkapp.

Abid Raja fremme på Nordkapp

Abid Raja kom idag frem til Nordkapp etter å ha brukt sommeren til å sykle Norge på langs. Et slag for folkehelsen, sier Raja.

Foto: Rune Berg

– Det har vært litt av en reise, en fantastisk tur, sier stortingsrepresentant Abid Raja fra Venstre som mener poltikerne må bli flinkere til gjøre annet enn å prate om folkehelsen. Han har brukt sommeren til å sykle Norge på langs. Fra Lindesnes til Nordkapp har han syklet med til sammen 60 sykkelklubber. Han ønsker å sette søkelys på at vi skal bli flinkere til å dele veien.

– Nesten hver dag har jeg opplevd minst en farlig situasjon. Det er veldig skummelt når man sitter på en liten racer og kan ta på bobilen som kjører forbi deg i 90 kilometer i timen. Det er ikke mange som tenker på at bare dragsuget etter bilen kan ta livet av en syklist, hvis man ramler, sier Raja.

Abid Raja på vei opp Nordkapp-platået

Her er Abid Raja på tur opp den siste etappen mot Nordkapp-platået lørdag ettermiddag.

Foto: Rune Berg / NRK

Vil 1,5 meters avstand

I Norge har vi kun en veiledende regel som tar for seg problematikken med forbikjøring av syklister, forteller Raja. Han mener det bør bli en pliktregel.

– Jeg tror det er veldig få bilister som ønsker å ta livet av en syklist. Derfor må vi få på plass at man må ha minst 1,5 meter til syklisten når man kjører forbi.

Til vanlig sitter Abid Raja i transportkomiteen på Stortinget og har blant annet ansvar for sykkelveier. Raja har på veien snakket med folk for å få innspill til arbeidet sitt, og har oppfordret politikere på veien om å slå følge med han.

Abid Raja

Raja på en tidlig ferge fra Andenes.

Foto: Venstre

Abids Norge på langs tips

Å sykle Norge på langs er ikke for alle. Men Raja har noen tips til de som ønsker å gjøre det samme.

– Det er nok litt ekstremt å sykle Lindesnes – Nordkapp. Men det er veldig mange som gjør det. Jeg har faktisk møtt pensjonister på veien som sykler med tralle, så det er ingen umulig oppgave. Noen kan gjøre dette mye raskere. Jeg tror Norgesrekorden er på fem dager. Så kan man gjøre dette over to måneder eller tre måneder. Jeg har også møtt de som deler opp distansen i løpet av noen år. De sykler deler av etappen det ene året, så tar de deler av etappen neste år, sier han.

Raja ønsker at flere nordmenn vil feriere i Norge.

– Det langstrakte landet vårt har så mye å by på. Vi nordmenn trenger å feriere mer i vårt eget land, enten på sykkelsete eller i bilen. Men se mer av vårt eget land.