NRK Meny
Normal

Denne brune, hårete brannmannen er brannvesenets siste ansettelse

Denne uken økte brannberedskapen i Hammerfest brann- og redning. En brun og liten teddybjørn, iført brannuniform.

Bjørnis Hammerfest

Fra v. Gøran Bolle, Kim-Birger Pedersen, inni Bjørnis: Stein-Yngve Sommer, Joakim Pedersen og Jan Karlsen.

Foto: Runar Korneliussen

Den nye brannmannen heter «Bjørnis», og har inntrådt i en 24/7-stilling som brannbamse i brannvesenet.

Han skal være med på alle oppdrag brann – og redning rykker ut på, og har en helt spesiell rolle under hendelser.

– Hans rolle på vaktlaget er å møte barn som har behov for omsorg og trygghet ved ulykker og traumer. Når barn opplever en ulykke eller en brann, så vil barna få en egen Bjørnis-brannbamse som kan gi trøst og ta fokuset bort fra hendelsen, forteller brannkonstabel Joakim Pedersen.

Han er ansvarlig for det nye prosjektet i Hammerfest, som allerede er utprøvd i andre regioner.

Bjørnis med venner

Fra v. Gøran Bolle, Kim-Birger Pedersen, inni Bjørnis: Stein-Yngve Sommer, Joakim Pedersen og Jan Karlsen.

Foto: Runar Korneliussen

– Bjørnis er blitt delt ut ved en rekke hendelser, både ved brann og trafikkulykker. Når et barn som har opplevd noe traumatisk får Bjørnis på fanget kan de komme ut av et sjokk, og de får noe annet å tenke på enn det traumatiske, forklarer han.

Forebygge senskader

Bjørnis gir god effekt for å skape trygghet for barn på skadestedet, samtidig som det kan forebygge senskader hos barn som har opplevd noe traumatisk, forteller Pedersen.

I tillegg til å være med ut på ulykker og hendelser, skal Bjørnis besøke barnehager for å dele kunnskap om brannsikkerhet og skape gode relasjoner mellom barn og brannvesen.

Han skal også få lov til å besøke barna hjemme, hvor foreldre, barn og Bjørnis sammen kan ha en brannøvelse, kontrollere om varslingsutstyr har ferske batteri og fungerer, og snakke om hva man skal gjøre dersom det begynner å brenne.

– Våre kolleger i andre brannvesen har meldt om at Bjørnis har funnet både brannslokningsapparater og røykvarslere som ikke fungerer. Her kan Bjørnis ha bidratt til å redde liv, tror Pedersen.

Selfie med nyansatte

Og, som en spesiell gulrot, får barna som besøker brannstasjonen i Hammerfest mulighet til å treffe Bjørnis og ta en selfie med brannbamsen.

– Han kan bidra som en helt ny metode for å skape interesse for brannsikkerhet og samtidig gi barna trygghet til brannvesenet. Jeg tror Bjørnis vil spre glede hos mange barn i Hammerfest, konstaterer Pedersen.