Hopp til innhold

Bruhopping kan få fatale konsekvenser: – De risikerer å bli spiddet

Det virker som en slags tradisjon for unge folk i Alta-området, å utfordre hverandre til å hoppe ned fra Alta bru. Men denne leken kan få fatale konsekvenser. Vannoverflaten skjuler nemlig rester av gamle Alta bru.

Bruhopping

Å hoppe fra Alta bru om sommeren er en lek som har foregått i flere år. Nå advarer dykker om restene av den gamle brua, som fremdeles ligger under vannflaten.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

En guttegjeng klatrer over rekkverket på Alta bru.
De hopper alle mann. Samtidig. Så dukker hodene deres opp over vannoverflaten, og en etter en legger de inn mot land.

– Dette har alltid foregått, så lenge jeg kan huske. Det er alltid ungdom som hver sommer hopper fra brua og ned i elva, sier Knut Suhr, som er brannsjef i Alta kommune. Han kjenner godt til bruhopping-fenomenet.

Knut Suhr var selv en bekymret forelder da han hadde ungdom i huset, men å legge ned forbud mot bruhoppingen så han på som umulig.

– Risikerer å spidde seg selv

Jon Røkenes

Jon Røkenes har dykket under brua for noen år siden, og sier at det ligger rester av gamlebrua under vann.

Foto: Privat

Bruhopping er kanskje et adrenalinkick, men det kan også være veldig farlig. Spesielt under Alta bru. Dykker Jon Røkenes dykket under brua for noen år siden.

– Under brua ligger rester etter den gamle brua som var der før krigen. Nå står det rester av stålbjelker, spisse spydspisser som står opp fra bunnen. Når man stuper eller hopper ifra brua risikerer man å spidde seg selv, sier Røkenes.

Den første brua over Altaelva stod ferdig i 1896. Men under krigen, i 1945, ble den sprengt av tyskerne. Krigen endte, og ny bru ble bygd, men under overflaten kan man fortsatt finne restene fra den gamle brua.

– Det er en del år siden jeg har dykket der, og elva forandrer seg hele tiden så en del ting kan ha skjedd siden jeg var under vann og kikket. Men så vidt jeg vet er det ikke gjort noe med den stålkonstruksjonen og de spisse delene, sier dykker Jon Røkenes.

Hører om det for første gang

Det er tilsynelatende ingen som kan si noe om dagens situasjon under brua. Statens vegvesen hører om dette for første gang.

Knut Lethigangas, fungerende direktør i vegavdeling Finnmark, vil generelt fraråde bruhopping.

– Det er risikosport som folk ikke må gjøre. Ikke hopp fra brua, finn mer egnede steder å bade fra, sier Knut Lethigangas.

Ungdom hopper fra Alta Bru