Ber Spesialenheten granske dobbeltdrapet i Kirkenes

Politiet i Finnmark har fått kraftig kritikk etter dobbeltdrapet natt til mandag. Nå har politimesteren selv bedt om at de blir gransket av Spesialenheten.

Ellen Katrine Hætta

VIL GRANSKES: Politimester Ellen Katrine Hætta mener det er viktig for både politiet og samfunnet at politiets kontakt med drapsofferet blir gransket.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

– Ut fra situasjonen og de spørsmålene som er reist rundt politiets kontakt med 37-åringen i forkant av drapet, har jeg funnet det riktig å sende saken over til Spesialenheten for politisaker på eget initiativ, sier politimester Ellen Katrine Hætta i Finnmark politidistrikt i en pressemelding.

Til NRK utdyper hun:

– Det er viktig både for samfunnet og for oss at vi nå får gjennomført en uavhengig vurdering.

– Er det noe dere er usikker på når det gjelder møtet med kvinnen i forrige uke?

– Slik saken står nå så mener vi at vi håndterte saken så godt som vi kunne. Vi velger likevel og koble inn Spesialenheten for å være helt sikker. Samfunnet har krav på en uavhengig vurdering, sier Hætta til NRK.

Tjenesteforsømmelse

Pimsiri Songngam (37) og hennes sønn Petchngam (12) ble natt til mandag skutt, og Pimsiris 59 år gamle ektemann er siktet i saken.

Lederen for Krisesentersekretariatet, Tove Smaadahl, har sagt at politiet har gjort seg skyldig i grov tjenesteforsømmelse, fordi de ikke brukte den faste prosedyren til å kartlegge om Pimsiri var i fare for å bli utsatt for vold.

 Pimsiri Songngam og hennes sønn Petchngam

Pimsiri Songngam og hennes sønn Petchngam ble skutt i sin egen bolig natt til mandag.

Foto: Privat

Pimsiri var i kontakt med politiet to ganger i forrige uke, og politiet visste at hun skulle flytte inn på krisesenteret i Kirkenes tirsdag.

Nestleder ved Norasenteret, Bjørg-Irene Østrem, sa til NRK i går at alle som har fått plass på krisesenter er utsatt for vold.

– De kommer ikke hit fordi de mangler et sted å bo, sier Østrem. Hun mener politiet må skjerpe rutinene i møte med voldsutsatte kvinner.

Hætta: Har satset

Politimester Ellen Katrine Hætta har hatt store ambisjoner om å motarbeide seksualisert vold og vold i nære relasjoner.

– Det er viktig at politiet møter folk på en måte som gjør at vi klarer å fange opp og vurdere mulige trusselsituasjoner. Vi har de siste årenes økt fokus mot vold i nære relasjoner og innføringen av SARA-metodikken for å kunne vurdere risiko og sette inn tiltak, sier hun i pressemeldingen.