NRK Meny
Normal

Den nordnorske naturen er hans scene

I samme ånd som filmmusikken han er kjent for, er den franske musikeren Yann Tiersen på sykkelturné i nord. Underveis spiller han både planlagte og uplanlagte konserter i fantastisk natur.

Yann Tiersen spiller i fjæra i Talvik

Den kjente franske musikeren Yann Tiersen spilte en minikonsert i fjæra i Talvik, og gjør det samme flere steder der naturen innbyr til konsert.

Foto: Kristian Sønvisen Bye

Yann Tiersen er kanskje mest kjent for filmmusikken til den prisbelønte franske filmen «Den fabelaktige Amélie fra Montmartre» fra 2001.

Nå er han ute på en sykkelturné som er lagt til Finnmark og Troms.

Audrey Tautou i Den fabelaktige Amelie fra Montmartre

Den franske musikeren Yann Tiersen står bak filmmusikken til «Den fabelaktige Amélie fra Montmartre» fra 2001.

Foto: Europafilm

Første konsert ble spilt i Alta, før turen går videre. På vei til de neste konsertene bruker franskmannen et litt annet fremkomstmiddel enn andre artister ville ha valgt å bruke.

Tiersen er nemlig svært glad i å sykle, og sykler derfor mellom konsertopptrednene fra Alta, via Riddu Riđđu-festivalen og til siste konsert i Harstad 15. juli. En avstand på omtrent 680 kilometer.

– Jeg liker selvfølgelig å sykle. For noen år tilbake startet jeg å reise med sykkel. Man får da en annerledes følelse av naturen og et helt annet forhold til det landet man er i ved å bruke sykkelen, sier han og legger til;

– Jeg får også se livet og hvordan folk lever. Og jeg får mer kontakt med folk og liker derfor å spille på de mindre plassene, sier Tiersen.

Yann Tiersen sykler på E6 med en bobil

Veien han sykler på må musikeren Yann Tiersen dele med blant annet tyske bobiler. Her på strekket langs E6 mellom Alta og Talvik.

Foto: Kristian Sønvisen Bye

Har hørt om Alta-saken

På sin sykkelturné som er eksklusivt lagt til Nord-Norge, kan Tiersen avsløre at han på forhånd har noe lokalkunnskap om regionen han skal besøke.

Han kjenner til Alta-aksjonen og han har lest flere bøker av den norske filosofen Arne Næss sr. Han har også oppdaget at temperaturen i Finnmark er noe kjøligere enn i hjemlandet, men det er ikke det som bekymrer mest på den lange sykkelturen i nord.

– Reisetiden skal nok gå fint, men jeg er litt redd for mygg, sier han.

  • Hør Yann Tiersens besøk i Finnmarkssendinga her:
Yann Tiersen besøkte Finnmarkssendinga

BESØKTE FINNMARKSSENDINGA: Produsent Stian Sætermo (t.v.) og programleder Sara Beate Eira (t.h.) tok denne uka imot Yann Tiersen, Lionel og Emilie i studio.

Foto: Stian Strøm / NRK

Vil opptre i naturen

Foruten de oppsatte konsertene på turneen, har man muligheten til å høre musikken til Tiersen flere steder. Mellom konsertstedene og underveis langs landeveien vil han nemlig trå ut av sykkelpedalene og opptre på tilfeldige plasser ute i naturen.

– Jeg vil stoppe hver dag å spille en sang på steder jeg passerer. Dette vil bli filmet og publisert på min hjemmeside, sier han.

– Hvordan kom du på denne ideen?

– Mitt siste album kalte jeg «Infinity», og noen av sangene på albumet spilte jeg ute i naturen. Dette vil jeg også gjøre i mitt neste album, og jeg vil derfor gjøre opptak ute i naturen rundt om i verden. Jeg syntes det er veldig viktig å bli i naturen og nyte den når enn først er ute, sier han og avslører at det kan komme opptak fra Finnmark i det kommende album.

Med seg på turneen har Tiersen med seg et stort band, samt et fransk kamerateam. Hele sykkelturneen kan man følge her (ekstern link til Tiersens hjemmeside).

Den kjente franske musikeren Yann Tiersen er på sykkelturne i nord, og holder her en minikonsert i fjæra i Talvik.

Se video fra konserten Tiersen holdt i fjæra. Foto/Redigering: Kristian Sønvisen Bye