– Totalt uakseptabelt med trusler mot kvinnelige ledere

Aps gruppeleder på Sametinget er overrasket og sjokkert over holdningene og kvinnesynet som har møtt NRL-leder Ellinor Marita Jåma.

Vibeke Larsen og Aili Keskitalo

Vibeke Larsen og Aili Keskitalo sitter begge som kvinnelige ledere på Sametinget. Larsen mener kvinnesynet og holdninger burde vært bedre i NRL, enn

Foto: Máret Eli Buljo

Det er totalt uakseptabelt at kvinnelige ledere møtes med trusler og trakassering i Sápmi. Det mener parlamentarisk leder for Aps sametingsgruppe, Vibeke Larsen.

– Trusler og trakassering av kvinner er symptomer på at det eksisterer holdninger man ikke forventer å finne i en profesjonell næringsorganisasjon som NRL anno 2015. Dessverre viser Ellinors erfaringer at vi i det samiske samfunnet har et stykke igjen før vi kan skilte med full likestilling og likeverdighet mellom kjønnene, sier Larsen.

Overrasker og sjokkerer

Ellinor Jåmas beretning om hennes egne opplevelser som ung kvinnelig leder i NRL både overrasker og sjokkerer.

– Jeg har fått kjent på det med å få understreket at jeg er en kvinnelig leder og det det medfører. Om ikke direkte trakassering, så er det mye ryktespredning. Jeg har opplevd både trusler og slikt som viser at folk ikke har et så godt kvinnesyn, uttalte Jåma i det samiske kulturmagasinet Árdna mandag.

Ellinor Marita Jåma

Ellinor Marita Jåma har nå i ett år vært leder for Norske Reindriftssamers Landsforbund (NRL), og har møtt på et dårlig kvinnesyn som hun nå vil få bukt med.

Foto: Dragan Cubrilo/NRK

I ett år har hun ledet NRL - Norske Reindriftssamers Landsforbund, og hun innrømmer at det som har skjedd henne har vært utfordrende. Samtidig er det noe hun som leder ikke kan akseptere.

– Jeg skjønner godt at det ikke er flere kvinner engasjert i NRL, hvis de blir møtt med sånne holdninger som jeg har opplevd i løpet av dette året. For det har vært ganske grove ting også, sier Jåma.

Roser Jåmas åpenhet

Larsen og Arbeiderpartiets sametingsgruppe roser Jåma for åpenheten om sine erfaringer som kvinnelig samisk leder. De roser også det at hun ikke lar seg kue til taushet.

Ap håper at nettopp synliggjøring og åpenhet til Jåma gir muligheter for å avlive de usunne holdningene, og skape et Sápmi der kvinner og menn har reell likeverdi.

– Vi ønsker Ellinor Jåma lykke til videre med sitt virke som leder av en viktig samisk næringsorganisasjon, avslutter Vibeke Larsen.