– Russerne er i sjokk over at Barents Observer sensureres

Sensur av Barents Observer ødelegger for oss som næringsaktører, og russerne er i sjokk over at dette skjer i Norge.

Arve Henriksen i Henriksen shipping

Arve Henriksen bruker Barents Observer som en kilde til informasjon i samtaler med russiske partnere. Skadelig hvis det blir borte, sier han.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Det sier Arve Henriksen i Henriksen Shipping i Kirkenes. Han og hans russiske forretningspartnere bruker blant annet Barents Observer som kilde når de diskuterer fremtidige prosjekter. Nå frykter han at hans argumenter om Barents Observer er et fritt og uavhengig nettsted står for fall.

– Barents Observer har hittil vært presis og tidlig ute med siste nytt på næring og politikk i regionen. Om jeg mister argumentet om at de er et sannhetsmedie, så må vi finne en ny kilde til sikker informasjon som russerne også godtar, sier Henriksen som syns situasjonen er flau.

Ødelegger for mange års arbeid

Han er ikke i tvil om at sensur av Barents Observer vil være skadelig for Barentssamarbeidet, og håper at politikerne vil snu.

– Det må være så politisk umusikalsk som du får det. Først snakker vi om å kritisere den russiske mediesensuren, også skal vi sensurere det beste og eneste mediet som

Knut Olav Åmås

Det er utrolig synd om Barents Observer skal bli et slapt informasjonsnettsted for å tilfredsstille russiske politikere, sier leder i Fritt ord Knut Olav Åmås.

Foto: Lise Åserud / SCANPIX

russerne respekterer i barentsregionen, sier Henriksen og legger til:

– Det er jo absolutt det stikk motsatte vi trenger i den situasjonen vi er i nå.

Redaktør i Nordlys Anders Opdahl deler ikke bekymringen, han mener nettstedet ikke kan kalles en avis. Men redaktørforeningen, flere journalister og Fritt ord har gått ut og støttet kravet om uavhengighet.

En skamplett for Norge

Norge og Sverige er ifølge Freedom House de to landene i verden med størst pressefrihet i verden, men nettstedet registrerer samtidig at pressefriheten i 2014 var den dårligste på ti år. Også i Europa er pressefriheten truet, og Knut Olav Åmås i Fritt ord ser på sensuren i Barents Observer i den sammenhengen.

– Denne saken er en skamplett som bryter med norges tradisjoner for pressefrihet. Vi har vanligvis politikere som holder seg for gode til å gripe inn i pressefriheten, sier Åmås.

Thomas Nilsen fikk ifølge han selv, beskjed fra styrelederen i Barentssekreteriatet om at kritiske artikler mot eierne i fylkeskommunene i Nord-Norge vil kunne føre til oppsigelse. Det får Åmås til å reagere.

– Det er svært drøy kost å komme med en slik trussel. Det viser at man her sannsynligvis burde finne en modell som gir et slikt presseorgan en betryggende avstand til eierne. Det viser i alle fall en umoden innstilling, og en matkbruk som heldigvis er sjelden kost, sier lederen av Fritt ord.

Barents Observer sine lokaler

De som skriver for Barents Observer er ansatt som rådgivere. For å bli journalister må Barents Observer være registrert som et massemedia.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Norge må holde på sine prinsipper

Åmås tror de nordnorske fylkespolitikerne har tatt beslutningen om å ikke la Barents Observer forplikte seg til redaktørplakten som følge av russisk press.

– Det finnes jo ulik tenkning for hvordan man skal møte den nye situasjonen ovenfor Russland, og her har tydeligvis noen i fylkespolitiker-kretser tenkt at et virkemiddel vil være å dempe åpen kritikk, sier Åmås.

Det mener både han og forretningsmannen Arve Henriksen ikke må skje.

– En fri presse er en av de viktigste stolpene vi har i samfunnet, nå må ikke vi gjøre sammen tabbe som i Russland og begrense den, sier Henriksen.

Kritiske artikler om politikerne i Nord-Norge kan ende med sparken for Barents Observer-redaktør Thomas Nilsen.
Fremtiden hans som redaktør er fortsatt til vurdering.
Det sier han sjøl var beskjeden han fikk av styrelederen i dag.
Det var en anspent stemning mellom styreleder Stig Olsen, og Redaktør i Barents Observer Thomas Nilsen idag. Nilsen har kritisert eierne for sensur, og var inkalt til møte beskyldt for illojal oppførsel. Men han er fortsatt redaktør.
Konflikten bunner i at de tre nordligste fylkene som eier Barents Observer, ikke vil la nettavisen følge redaktørplakaten som skal sikre ei fri presse.Det er stikk i strid med det de har sagt tidliger. Vedtaket har skapt store reaksjoner blant forkjempere av en fri presse, og forretningsmannen i Kirkenes er sjokkert over poltikerne.
og de ønsker ikke å la nettavisen forplikte seg til å følge redaktørplakaten som skal sikre en fri presse. Det syns næringslivsaktører i Kirkenes er pinlig og skadelig.
Fritt ord er en av flere organsisajoner som har gått ut og gitt støtte til Barents Observer, og de mener dette er et knefall for russerne.

Det er fortsatt uklart hva rollen til Barents Observer skal være fremover.