Hopp til innhold

NRK har funnet nye spor i dødsgåte

NRK har funnet nye sentrale spor i den såkalte Isdalssaken – en av Norges mest kjente uløste kriminalsaker. 46 år etter at en ung kvinne ble funnet forbrent og død i en steinrøys i Isdalen ved Bergen kan det komme en løsning på gåten.

Åstedsundersøkelse i Isdalskvinnesaken i november 1970.

VIDEO EPISODE 1: I 1970 ble en ung kvinne funnet død i Isdalen utenfor Bergen sentrum. Alt som kunne identifisere henne var borte. I 46 år har Isdalskvinnen vært en av Norges største kriminalgåter. NRK har gjort nye funn i saken og vil følge den framover.

En kald formiddag i november 1970 fant en turgåer og hans to barn en død kvinne i bratt og ulendt terreng i Isdalen, noen få kilometer fra Bergen sentrum. Kvinnen var sterkt forbrent, og alle kjennetegn på klær og gjenstander var omhyggelig fjernet.

Politiet slo drapsalarm, og satte i verk en omfattende etterforskning. De fikk hjelp av både Kripos og Overvåkingspolitiet, i tillegg til politi over store deler av Europa. Men til tross for dette, greide politiet aldri å identifisere den unge kvinnen.

Nå har altså NRK funnet flere nye og helt sentrale spor i saken. Disse sporene gir håp om at man endelig kan komme nærmere et svar på hvem den såkalte Isdalskvinnen var.

De nye sporene har aldri vært undersøkt av politiet.

I samarbeid med Vest politidistrikt og Kripos vil NRK granske materialet med dagens metoder. Du kan følge den nye etterforskningen i saken skritt for skritt her på nrk.no i tiden framover.

Var hun spion?

Det ble tidlig klart at den døde kvinnen etter all sannsynlighet var utlending. Under etterforskningen viste det seg at kvinnen hadde operert med en rekke forskjellige falske identiteter, og at hun hadde foretatt reiser over hele Europa uten noe tydelig formål.

Avisene spekulerte i at hun kunne ha vært etterretningsagent eller spion. Etter etterforskningen konkluderte politiet med at hun mest sannsynlig hadde begått selvmord.

De mange mystiske omstendighetene både rundt selve dødsårsaken, på åstedet og rundt kvinnens oppførsel, har ført til at mange aldri har godtatt denne konklusjonen.

Kvinnen ble gravlagt på Møllendal gravplass i Bergen i 1971. Begravelsen ble grundig dokumentert av politiet, og kvinnen ble lagt i en sinkkiste som ikke går i oppløsning. Alt dette ble gjort i tilfelle det skulle dukke opp pårørende i framtiden.

Men så langt har ingen meldt seg. Isdalskvinnen er en like stor gåte i dag som da hun ble funnet.

Verkebyll

Tore Osland, sønn av hovedetterforsker i Isdalssaken

SPENT: Tore Osland er sønn til en av hovedetterforskerne i Isdalssaken. Han er spent på om de nye sporene kan bringe saken videre.

Foto: Kjetil Solhøi / NRK

For flere av politifolkene som etterforsket saken, har den ligget som en verkebyll i flere tiår. Saken har vært tatt opp på nytt flere ganger, og nye vitner har meldt seg – uten at det har ført til resultater.

Flere av de tidligere etterforskerne har hevdet at flere viktige spor aldri ble sjekket ut før saken ble henlagt.

– Min far var en av hovedetterforskerne i Isdalssaken. Han slo seg aldri helt til ro med at saken var etterforsket til bunns, og ga forsiktig uttrykk for at han ble hindret i å gjøre flere viktige etterforskningsskritt, sier Tore Osland (70).

Han er svært spent på om de nye sporene kan bringe saken videre.

NRK har snudd alle steinene i saken på nytt, og har hatt tilgang til etterforskningsdokumentene fra 70-tallet.

I tillegg har vi fått innsyn i materiale som aldri tidligere har vært tilgjengelig for offentligheten.

Under arbeidet har NRK samarbeidet med både Kripos og Vest politidistrikt i Bergen, og en rekke norske og internasjonale kriminaltekniske eksperter.

  • I den nærmeste tiden kan du følge utviklingen i saken etterhvert som resultatene kommer inn. NRK vil følge funnene, og hva vi kan håpe å få ut av dem her på nrk.no.