Tusenvis av statuer løfter i flokk

Man skulle tro den sørkoreanske kunstneren Do Ho Suh er inspirert av hendelsene 22. juli. Men arbeidet med de 5000 små bronsestatuene utenfor det nye regjeringsbygget startet i 2008.

Grass roots Square- Do Ho Suh

Do Ho Suh forteller i denne videoen at han fikk ideen til kunstverket da han så gresset vokse opp gjennom sprekkene i betongen i en landsby i Italia.

Da vant tre kunstnere konkurransen om å smykke ut det nye regjeringsbygget. Kunstprosjektene består av fem verk av tre forskjellige kunstnere: Vanessa Baird (Norge), Kajsa Dahlberg (Sverige) og Do Ho Suh (Sør-Korea).

Kunstverket til den sørkoreanske kunstneren er ferdig. Det heter «Grass roots Square», og sett på avstand ser det ut som gress som stikker opp av betongen.

Fra pidestall til grasrot

– Ofte er kunsten i offentlige rom plassert på pidestaller. Her må vi helt ned på gateplan eller «grasrota» for å oppdage kunsten, sier kunstner Do Ho Suh.

Hvem er menneskene?

– Det er alle de som bor og jobber her. Nordmenn, vanlige folk, men vi kan også se dem som et uttrykk for menneskeheten. De står sammen. De løfter i flokk, og derfor er de sterke, sier Do Ho Suh.

Grassroot Square

Kunstneren har 500 forskjellige former i kunstverket «Grass roots Square».

De lar seg bokstavelig talt ikke tråkke ned.

– Hver for seg er menneskene svake, men sammen kan de løfte tunge betongklosser, sier kunstneren. Han avviser at prosjektet hans forandret karakter etter 22. juli 2011.

– Men jeg ble inspirert av hvordan nordmennene taklet hendelsene, sier han.

Grassroot Square

Grass roots Square

Tre store veggmalerier

Den norske kunstneren Vanessa Baird bor og arbeider i Oslo. Hun skal male tre store veggmalerier inne i det nye bygget, som skal huse Landbruksdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Det første er ferdig. «Lyset forsvinner- bare vi lukker øynene» heter det.

Lyset forsvinner – bare vi lukker øynene

Lyset forsvinner – bare vi lukker øynene av Vanessa Baird

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

All kunsten skal være på plass når det nye bygget åpner til våren neste år.

Kulturstrøm

 • Vil flytte Fotografihuset

  Byrådet vil legge ned planene om byggingen av Fotografihuset på området Sukkerbiten i Oslo. Forslaget ble lagt fram i byrådsplattformen tirsdag. Byrådet vil undersøke muligheten for å omregulere Sukkerbiten til et rent friområde.

  Vinneren av Sukkerbiten-konkurransen
  Foto: Atelier Oslo
 • Sæbø ny redaktør i Morgenbladet

  Sun Heidi Sæbø er konstituert som sjefredaktør i Morgenbladet etter at Anna B. Jenssen trakk seg mandag, skriver Medier24. Sæbo kommer fra stillingen som samfunnsredaktør i avisen.

  Sun Heidi Sæbø
  Foto: Johanna Siring / Cappelen Damm