Hopp til innhold

Forbyr bruken av lusemidler ved rekefelt

Fiskeriministeren innfører strengere regler for bruk av lusemidler i oppdrettsnæringen for å hindre uakseptable miljøeffekter. – Dette er bare tull, sier fiskeren som måtte gi opp rekefisket fordi rekene forsvant.

Tor Inge Larsen

VIDEO: Tor Inge Larsen fortviler over at rekene forsvinner.

​Allerede i 1998 advarte miljømyndighetene sterkt mot bruken av lusemedikamentene kalt flubenzuroner, fordi de kan være dødelige for reker og skalldyr. Likevel brukes disse kjemikaliene flittig, også rett over rekefelt.

Laster innhold, vennligst vent..
Per Sandberg blir intervjuet av NRK

Per Sandberg innfører strengere regler for lusemidler i oppdrettsnæringen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Nå innfører fiskeriministeren strengere regler for bruken av midlene som tilføres fôret til oppdrettslaksen.

Det skal nå gå minimum 6 måneder mellom behandlinger med flubenzuroner og slike stoffer kan ikke brukes på lokaliteter som ligger nærmere enn 1000 meter fra rekefelt.

– Det vil alltid være et visst behov for å bruke legemidler i oppdrett. Disse reglene vil bidra til at vi får redusert påvirkning fra legemidlene på andre dyr som lever i miljøet rundt anleggene, sier Per Sandberg.

Oppdrett, medikamentene benzuroner og rekefelt

Innfører forbudssoner rundt rekefelt

Det blir også innført regler som forbyr tømming av vann tilsatt legemidler mot lakselus fra brønnbåt i og i nærheten av reke- og gytefelt. Tømming skal foregå minst 500 meter fra feltene.

– Jeg stod faktisk og så på at de kom og ødela rekefeltene mine, og så kunne jeg ikke gjøre noen ting. Jeg var helt maktesløs, fortalte rekefisker Tor Inge Larsen i Brennpunkt-dokumentaren «Lakseeventyret».

Han anmeldte oppdrettsgiganten Marine Harvest fordi han mente kjemikalier som brukes i avlusing av oppdrettslaks førte til at rekene forsvant fra rekefeltene. Selv om politiet mente Marine Harvest hadde brutt forurensningsloven, henla de saken. Begrunnelse: Alle i oppdrettsnæringen slipper lusekjemikalier ut i sjøen uten at fagmyndighetene reagerer på det.

– Hvem vet hvor reka holder til

Rekefisker Tor Inge Larsen

Tor Inge Larsen har gitt opp rekefisket.

Foto: Jørn Norstrøm / NRK

Tor Inge Larsen fra Brønnøysund mener forbudssonen på 500 meter som nå innføres ikke er tilstrekkelig:

– Jeg kan ikke forstå at de får slippe ut disse kjemikaliene i det hele tatt. Mener de med forbudssoner da at disse kjemikaliene virkelig er giftige? Hvorfor tillater de dem i det hele tatt da, sier Larsen, som nå er på lofotfiske og fisker etter torsk.

– Hvem vet akkurat hvor reka holder til? Vi har opplevd å fiske døde reker mye lenger unna enn 500 meter eller 1000 meter. Dette er bare tull, sier Larsen, som sier at han måtte begynne med torskefiske i Lofoten fordi rekene har forsvunnet mer og mer i områdene rundt Brønnøysund.

Fiskeriminister Per Sandberg mener de nye reglene vill bidra til å hindre uakseptable miljøeffekter av legemidler brukt til behandling mot lakselus.

– Jeg mener det er riktig å sette krav for å ansvarliggjøre oppdretter i forhold til de negative miljøeffektene ved behandling mot lakselus. Dette er til fordel for miljøet og derfor også til fordel for hele næringen, sier Sandberg.