Hopp til innhold

Rettssak preget av frykt

Vitner husker ingenting. Tiltalte husker svært lite. Vitner så aldri hva som skjedde. Fornærmede var omtåket. Aktor mener hele rettssaken er en farse. Når et Hells Angels-medlem står tiltalt for drapsforsøk på et annet Hells Angels-medlem har både dommer og aktor en vanskelig jobb.

Fryktens sal

Hells Angels ledere i 'full uniform' entret tilhørerbenken i rettssalen. Vitner møtte ikke opp og enkelte skalv i vitneboksen.

Foto: Brennpunkt

Natt til 13. januar 2008 forsøkte den daværende lederen av Hells Angels i Tromsø, med tilnavnet "Lillis" å drepe Hells Angels-medlemmet Kjell Arne Hansen, ved å stikke ham med en kjøkkenkniv 4-5 ganger i hals/nakke-regionen. Ingen ville anmelde saken, men politiet startet sin egen etterforskning.

Like før jul i 2008 kommer saken opp for Tingretten i Tromsø. Kjell Arne Hansen, som nå er blitt leder i Hells Angels Tromsø ankommer salen med den antatte lederen av Hells Angels i Norge ved sin side. Gjennom hele rettssaken er Hells Angels-presidenten i Norge tilstede i salen. Med få unntak har vitnene klar svikt i hukommelsen.

NRK Brennpunkt får også oppleve at både tiltalte, hans forsvarer og flere av vitnene er svært nervøse under sakens gang.

"Bad standing"

– Skjønner du noe av det her, spør tiltalte "Lillis" en medrøyker på rettens røykerom i en pause. Han har sluttet å skjelve nå, litt ute i andre dag av rettsforhandlingene. Ingen vil bekrefte ryktene om at noen i Hells Angels har ringt rundt å truet flere foran denne rettssaken i Tromsø Tingrett i desember 2008.

Etter at han knivstakk Kjell Arne Hansen er "Lillis" kastet ut av Hells Angels i såkalt "bad standing". Det vil i praksis si at han er fullstendig utstøtt fra klubben. Ingen av klubbens medlemmer eller støttespillere har lov til å snakke med ham eller ha noe som helst med ham å gjøre.

Fritt vilt

Hells Angels-medlemmer som er kastet ut i "bad standing" står også i fare for å bli angrepet av hvem som helst i det kriminelt belastede MC-miljøet. En av de tiltalte i den såkalte "Tokke-saken", en Hells Angels-relatert drapssak, har forklart seg om hva "bad standing" fra Hells Angels i Norge kan medføre. Han var på drapstidspunktet prøvemedlem i Hells Angels Stavanger.

Han fortalte retten at medlemmer som har fått "bad standing" frykter represalier, og er å betrakte som fritt vilt også for Bandidos og Outlaws-medlemmer. Videre forklarte han at man kan få stjerner for å drepe folk som er ute av Hells Angels i "bad standing".

Skjelvende vitner

Mannen som fremstår som leder av Hells Angels i Norge, Leif Ivar Kristiansen, sitter sentralt på tilhørerbenken. Han stiller i full Hells Angels-uniform. Politiet minner statsadvokat og dommer om at hans tilstedeværelse kan påvirke vitnene, og at domstolloven gir mulighet for å bortvise ham fra salen. Dommer og aktor velger å overse politiets anbefaling.

Vi får oppleve vitner som rett og slett skjelver i vitneboksen, og snakker så lavt at det nesten ikke går an å høre hva de sier. Vi får oppleve et vitne som på grunn av en ulykke med påfølgende koma mener hun ikke kan huske noe som helst fra hendelsen. Hun er et sentralt vitne, som etter andre vitnemål å dømme sto like i nærheten da knivstikkingen skjedde.

Det blir lest opp fra politiavhøret av henne like etter drapsforsøket. I avhøret hevder hun at det er fornærmede Kjell Arne Hansen som skal ha truet med å knekke nakken på "Lillis" og drepe en venninne av ham. Hun kaller i politiavhøret Hansen for en ustabil og ufyselig person som hun har kjent i mange år.

Vitnet, som ikke møtte i retten, men er på telefon, sier nå at hun ikke husker å ha sagt noe slikt til politiet, og at det heller ikke kan stemme at hun har sagt noe slikt. Hun sier på telefon at hun ikke mener dette om Kjell Arne Hansen, og derfor må det som står i politiavhøret være feil.

Forskjell på vitnene

Det andre sentrale vitnet som både så hva som skjedde og grep inn i kampen mellom de to, er Hells Angels-medlem Kenneth Høgmo. Han er innkalt til retten, men dukker ikke opp. Politiet forsøker på oppdrag fra dommeren å finne ham, men lykkes ikke.

I vitneboksen er det en markant forskjell mellom de vitnene som er "Lillis" sine venner, og de, som etter de undersøkelsene NRK Brennpunkt har gjort, står Kjell Arne Hansen nærmest.

Tre jenter, Kjell Arne Hansens daværende kjæreste, og to av hennes venninner viser ingen frykt og vitner uanstrengt, selv om heller ikke de har sett knivstikkingen. Kjell Arne Hansen innrømmer at angrepet fra "Lillis" skjedde da Hansen forsøkte å kaste ut en av "Lillis" sine venninner. Den samme jenta som han ifølge det tidligere nevnte politiavhøret skal ha truet på livet tidligere. Det er også hun som er mest redd i vitneboksen.

Retten kommer fram til at det kan ha vært en form for nødverge involvert da "Lillis" gikk til angrep med kniv. Saken ender derfor med at "Lillis" får 2,5 års fengsel.

Hverken "Lillis" eller Kjell Arne Hansen ønsker å kommentere rettssaken til NRK Brennpunkt.