NRK Meny
Normal

- I god tro

Vest Tank mener de hadde tillatelse til å drive avsvovlingsindustri i Sløvåg. Bedriften informerte SFT om prosjektet, både skriftlig og muntlig, og de mener det ble åpnet for at de kunne ta inn coker gasoline.

Trond Emblem, tidligere eier i Vest Tank

Tidligere eier av Vest Tank, Trond Emblem, sier han ba Trafigura garantere at skipslasten var avfall etter drift om bord i skipet.

Brennpunkt har sett e-post-korrespondansen til SFT, der selskapet kort gjør rede for prosessen. Eier av Vest Tank, Trond Emblem, sier dette ligger til grunn for at de startet prosjektet. Han stiller seg uforstående til anmeldelsen fra SFT for brudd på tillatelsen.

Vest Tank mener også at de handlet i god tro da de tok inn skipet Probo Emu, søsterskipet til Probo Koala som forurenset på Elfenbenskysten. –Vi ba Trafigura garantere 200 prosent at dette ikke var farlig eksportavfall, men avfall etter drift om bord i skipet. Det sier Trond Emblem. Brennpunkt har sett bekreftelsen fra Trafigura. De garanterer at dette kun er avfall fra vask av coker gasoline om bord i Probo Emu.

Vest Tank kom i kontakt med Trafigura i 2006. Selskapet ville bruke tankanlegget til avsvovling. Trafigura hjalp bedriften å komme i gang med tekniske løsninger, og det ble kjørt tester før selve industrien kom i gang. Vest Tank fikk ikke ta disse testene av produktet. Trond Emblem sier Trafigura tok hånd om alle prøver. Det ble aldri underskrevet noen avtale.

Vest Tank tok imot 8 skip på oppdrag for Trafigura. 6 av dem leverte coker gasoline. Ett hentet rester etter prosessen, og ett leverte avfall.

Selve eksplosjonen ved anlegget skjedde fordi Vest Tank ville kvitte seg med avfallsrester. De tilsatte saltsyre til den kaustiske massen i håp om at dette skulle bli salt og vann. Dette antente et kullfilter.

Vest Tank ble like etter eksplosjonen kjøpt av det estiske oljeselskapet Alexela.