NRK Meny
Normal

- Shit happens in life

Det estiske Alexela Oil mottok bensinproduktet fra Sløvåg. Dette er samme selskap som nå har kjøpt Vest Tank for å bygge oljeterminal i vestlandsbygden. Da Brennpunkt i oktober i fjor møtte direktør i Alexela, Heiti Hääl, hadde han denne kommentaren til eksplosjonen ”Shit happens in life”.

Det estiske oljeselskapet er deleid av Trafigura. Deres rolle i bensinproduksjonen var å tilsette stoff som høynet oktannivået i den dårlige bensinen. Dette bekrefter tollvesenet i Estland, og de sier til Brennpunkt at det endelige produktet var av så lav kvalitet at det ikke er lov å selge i Europa. Bensinen ble sendt til Vest Afrika.

Alexela var i forhandlinger for å kjøpe opp Vest Tank allerede våren 2007, og en avtale ble inngått kort tid etter eksplosjonen. Oljeselskapet planlegger nå en oljeterminal i Sløvåg. Der skal selskapet motta oljeprodukter fra Murmansk for oppbevaring og blanding. Norske myndigheter vurderer nå søknadene. Alexela har fått tillatelse til forberedende arbeid og utviding, men de har ennå ikke fått godkjent planene for drift av oljeterminalen.

I styret for Alexela Sløvåg, som bedriften nå heter, sitter representanter for det estiske oljeselskapet og en representant for Trafigura, Andrei Makarov. Hans ansvarsområde er knyttet til den planlagte transporten av oljeprodukter fra Murmansk til Sløvåg. Han vil ikke kommentere hvilken rolle Trafigura har i den planlagte virksomheten.

Alexela Sløvåg har tidligere hevdet at det ikke er noen forbindelse mellom dem og Vest Tank. De har lagt stor vekt på å understreke at de er et nytt selskap uten kjennskap til hva som skjedde på anlegget under de forrige eierne. Brennpunkt kan dokumentere at Vest tank og Alexela begge var sentrale i produksjon av dårlig bensin til det afrikanske markedet. Verken Alexela Sløvåg eller eierne i Estland vil kommentere dette.