Normal

– Kan legge beslag på politiets ressurser

Odins soldaters byvandringer i helgene kan gå utover politiets arbeid. Det frykter politistasjonssjef Øyvind Aas ved Drammen politistasjon, som ikke vil ha Odins soldater i byen.

Odins soldater

Kort tid etter at Odins soldater startet sin nattlige patruljering i Drammen, troppet politiet mannsterke opp og foretok ID-sjekk av Steffen Larsen og de andre. Politiet sjekket også om de bar våpen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Deres tilstedeværelse kan på sikt gjøre at ressursene våre må brukes på å hindre konfrontasjoner mellom Odins soldater og andre grupperinger, sier politistasjonssjef Øyvind Aas i Drammen.

Natt til lørdag var rundt ti medlemmer av Odins soldater på plass i Drammens gater. Ifølge NTB, som var til stede, ble gruppen fulgt av en sivil politibil store deler av turen.

Forsker Tore Bjørgo ved Politihøgskolen fulgte også gåturen i Drammen, som Odins soldater kaller det. I Dagsrevyen tirsdag uttalte han at politiet måtte bruke ekstra ressurser i forkant av patruljeringen på lørdag. I tillegg måtte politiet passe på at ingenting skjedde i nærheten av Odins soldater.

Frykter konfrontasjoner

Øyvind Aas

Slik som Odins soldater oppførte seg i Drammen i helga, har ikke politistasjonssjef Øyvind Aas noen lovhjemmel til å nekte dem å gå i gatene.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Politistasjonssjefen i Drammen mener de ikke brukte mye ekstra politiressurser i helga. Likevel frykter han at tilstedeværelsen til Odins soldater skal gi politiet merarbeid.

I helga var det noen som ropte ukvemsord til Odins soldater, og Aas mener det fort kan bli en tildragelse mellom dem og andre grupperinger.

Odins soldater hevder de er ute i gatene for at det skal bli tryggere for folk flest. Det reagerer Aas på.

– For meg virker det stikk motsatt. De skaper mer utrygghet enn trygghet.

– Forstyrrende element

Politiet ser helst at Odins soldater holder seg unna Drammens gater.

– Det er ingenting i kriminalitetsbildet eller politiets ressurser som tilsier at de må passe på i tillegg. De er bare et forstyrrende element, sier Aas, som likevel ikke har noen lovhjemmel som kan nekte Odins soldater å gå i gatene.

– Så lenge det ikke er noe opptog eller en demonstrasjon, kan vi ikke si at de ikke får lov til å gå rundt i byen i hettegenserne sine.

– Positivt med mer politi i gatene

Ronny Alte

Ronny Alte er talsperson for Odins soldater.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Odins soldater har ingen planer om å slutte med de nattlige gåturene i helgene, ifølge talsperson Ronny Alte. Han forteller at de kommer til å være ute alle helger framover på ulike steder i landet.

Politiets ressursbruk har Alte følgende kommentar til.

– Politiet frykter vel først og fremst at noen andre skal angripe oss. Det er trist at politiet må bruke ressurser på å beskytte oss, og at samfunnet har fått en sånn utvikling, sier Alte.

– Men ønsker ikke dere å være et tilskudd til politiet?

– Jo, men dette er bare starten. Vi drar uansett flere politifolk ut i gatene i helgene. Det er positivt det også, sier Alte.