NRK Meny
Normal

Vil ikke fjerne ordet "neger"

"Ein neger sto på Ål stasjon" synger Hellbillies i den kjente låten fra 1996. Til tross for sensur av Pippi-filmer, ønsker ikke låtskriver Arne Moslåtten å endre teksten i sangen.

Arne Moslåtten i Hellbillies.

I fjor la Arne Moslåtten inn årene som turnerende musiker med Hellbillies, men han skriver fortsatt låter for bandet fra Ål. Her er Moslåtten med trekkspill på scenen fra den gang han fortsatt var fast medlem i bandet.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Moslåtten baserte teksten til den kjente sangen på en personlig opplevelse på 60-tallet. Til VG sier han at det ikke er aktuelt å forandre sangen.

– Nei, den får være som den er. Teksten skildrer et møte jeg hadde i 1965 og beskriver nysgjerrigheten jeg opplevde da jeg for første gang satt ved siden av en farget person. Det var først og fremst en eksotisk opplevelse på grunn av hudfargen. Jeg finner ikke noen god erstatning for ordet i så måte. «Svarting» er i mine ører et mye verre ord. Det kunne jeg ikke brukt, forklarer Arne Moslåtten til avisen.

Les også: Hellbillies-legende dropper turnélivet

Klippet vekk scener

Han har fått med seg debatten rundt Pippi-filmene. I en ny utgave av Pippi Langstrømpe har Sveriges Television klippet bort materiale som kan virke støtende. Blant annet er ord som "negerkonge" byttet ut med "konge", og scener der Pippi leker kineser ved å dra i øynene er klippet vekk.

Nils Nyman er sjef i selskapet Saltkråkan AB, som ivaretar rettighetene etter Astrid Lindgren. Han mener SVT gjør det eneste rette.

– Astrid Lindgren sto for helt andre verdier enn å krenke mennesker, sier Nyman til VG.

Les også: Måtte legge ned Hottentottklubb i barnehage

– Ikke rasistisk

Ordet "neger" brukes to ganger i Hellbillies-sangen. Moslåtten mener det ikke ligger noe rasistisk bak bruken av ordet.

– Rent historisk så lå det ikke noe rasistisk i bruken av ordet neger i Norge. Vi skilte klart og tydelig mellom neger og nigger. Nigger var helt klart rasistisk og et skjellsord. Jeg må si at jeg lurer litt på om det kan være språkproblemer som ligger til grunn for debatten. Hvis en ikke skiller mellom neger og nigger, så skjønner jeg problemet, sier Moslåtten til VG.

Hellbillies har ikke fått noen negative reaksjoner på ordbruken, ifølge Moslåtten.