Vil ikke be om unnskyldning

Den kommuneansatte mannen i Drammen sendte melding til samfunnsdebattant Elisabeth Norheim, hvor han ba henne "reise hjem". Han sier at han reagerte på at hun offentliggjør navn på personer som hun mener bedriver netthetsing.

Elisabeth Norheim

Denne meldingen fikk Elisabeth Norheim, etter at hun sto fram på NRK og fortalte om rasistiske ytringer på sin Facebook-side. Mannen bak meldingen er ansatt i Drammen kommune, og sier han mente det som en 'mot-provokasjon'.

Foto: Audun Braastad / Scanpix

– Reaksjonen var ganske så spontan. Jeg skumleste reportasjen på NRK.no i går kveld, og fikk med meg at politikere hadde uttalt seg om rasistiske kommentarer fra andre. Da reagerte jeg på denne Norheim, som jeg aldri har hørt om, sin måte å reagere på. Hun setter andre folks yrkesliv og omdømme i fare ved å offentliggjøre navnene deres, sier mannen, som er ansatt i Drammen kommune.

Offentliggjorde hetser

Det var på søndag Elisabeth Norheim gikk ut på NRK.no. Flere ganger har folk publisert innlegg på samfunnsdebattantens Facebook-side med rasistisk innhold. "Be meg heller dra til helvete", svarer Norheim til folk som ber henne reise hjem dit hun kommer fra.

Faksimile fra Facebook

Dette la Elisabeth Norheim ut på Facebook-sidene til en bedrift i Buskerud.

Det som fikk begeret til å renne over, var hets fra en mellomleder i en buskerudbedrift. Han skrev "Mye dritt du legger ut på veggen din ... Er lov å flytte hjem igjen hvis du ikke liker landet og er fornøyd!"

Norheim svarte med å offentliggjøre mannens navn, et bilde av ham og hvor han jobbet.

Les også: Netthetsen ble for mye

Ny melding – ny offentliggjøring

Etter å ha lest reportasjen om hetsing av politikere og debattanter ble den kommuneansatte mannen irritert på Norheims offentliggjøring av navn på personer hun mener bedriver hetsing. Han sendte en personlig melding til Elisabeth Norheim hvor han også skrev: "Reis hjem".

– Dette trigget meg. Jeg ble oppgitt, fordi debatten har blitt så fastlåst. Og at man sier, på grunn av enkeltstående kommentarer, at samfunnet er rasistisk. Vi spøker med hverandres geografiske tilhørighet og kultur her i Norge. Det stikker ikke dypt. Religion og hudfarge er mye mer betent. Dersom vi tåler å tulle mer om etnisitet, religion og kjønn – så vil vi leve mye mer i harmoni, tror jeg.

–Ser du forskjellen når det gjelder etnisitet, eller hudfarge, som opp gjennom historien har ført til at hele folkeslag har blitt holdt nede?

– Det ville være urimelig om vi som lever i dag skulle måtte begrense oss på grunn av den urett som har skjedd tidligere i historien. Vi må komme oss videre. Jeg har aldri hatt en rasistisk tanke i hodet mitt.

– Men hvorfor skrev du da "reis hjem"?

- Fordi jeg ble provosert av at det var en slik kommentar som gjorde at hun hengte ut en annen person, for arbeidsgiver og offentligheten. Det var et stikk til henne, det var en slengbemerkning i tråd med det hun hadde reagert på tidligere. Som jeg sendte til henne personlig. En mot-provokasjon. Jeg mente ikke at hun skal reise noe som helst sted, sier mannen til NRK.

Den kommuneansatte ble dermed også lagt ut med navn og bilde på Facebook av Elisabeth Norheim.

Elisabeth Norheim

Elisabeth Norheim er en svært aktiv debattant, både i sosiale og tradisjonelle medier.

Foto: Hilde Brevig

«– Han luringen her trodde navnet hans forsvant da han blokkerte meg rett etter han sendte meg meldingen. Mine damer og herrer – møt NN (NRK har fjernet navnet hans) i Drammen kommune. Jeg tror jeg får ta meg ny roadtrip til elvebyen. Denne gangen for å besøke ordfører Tore Opdal Hansen, skriver Norheim.»

Mannen sier at han ikke selv vil stå frem med navnet sitt i media fordi mennesker rundt ham skal slippe å lide. Men at han er lei seg på vegne av Drammen kommune, og at det kan bli sådd tvil om inkluderingsarbeidet i kommunen.

– Kommer du til å be Norheim om unnskyldning?

– Nei.

Ordføreren skal møte Norheim

Ordfører i Drammen, Tore Opdal Hansen, har invitert Elisabeth Norheim til et møte på onsdag. Han vil ikke si om meldingen fra den kommuneansatte til Norheim får konsekvenser for ham.

– Det er et vanskelig spørsmål, i arbeidstiden skal de ansatte selvfølgelig gjøre en god jobb for innbyggerne, uansett bakgrunn. Man skal forholde seg nøytral. Samtidig er jeg ikke sikker på at vi ønsker å styre hva alle gjør på fritiden. Det handler også om ytringsfrihet, sier Hansen.