Hopp til innhold

– Be meg heller dra til helvete

Når argumentene er brukt opp, kommer rasismen til overflaten. Siste stikk er ofte: «Dra dit du kommer fra». Elisabeth Norheim valgte å ta igjen og får støtte fra Mobbeombudet.

Elisabeth Norheim reagerer på Facebooksjikane

Elisabeth Norheim reagerer når noen skriver med rasistiske undertoner på Facebookveggen hennes.

Foto: Faksimile/NTB Scanpix

Samfunnsdebattanten Elisabeth Norheim har sluttet å bite det i seg.

Det fikk en mellomleder i en større buskerudbedrift erfare.

Etter flere innlegg og debatter om Charlie Hebdo-terroren på Facebooksiden til Norheim, skrev han følgende:

«Mye dritt du legger ut på veggen din ... Er lov å flytte hjem igjen hvis du ikke liker landet og er fornøyd!»

Møtte arbeidsgiveren

Norheim svarte med å legge ut bilde, navn og arbeidsplassen til vedkommende. Hun skrev også et innlegg på Facebooksidene til arbeidsgiveren.

Faksimile fra Facebook

Dette la Elisabeth Norheim ut på buskerudbedriftens Facebooksider.

Bedriftsledelsen slettet innlegget, men inviterte Norheim til et møte.

– Det ble et fint møte, sier hun. Jeg fikk sagt hvorfor jeg gjorde som jeg gjorde, og bedriften fikk fortalt om hvordan de arbeidet med integrering og holdninger på arbeidsplassen. Da har jeg oppnådd det jeg ville.

Jeg tok en for arbeidslaget.

Elisabeth Norheim

Norheim mener mannen som kom med ytringen har fått en lærepenge og som fortjent.

Ville gå lina ut

Men du har jo hørt og fått mange lignende ting på veggen din tidligere. Hvorfor reagerte du så sterkt på akkurat denne kommentaren?

Elisabeth Norheim

Elisabeth Norheim er en svært aktiv debattant, både i sosiale og tradisjonelle medier.

Foto: Hilde Brevig

– Det var fordi jeg oppdaget at vedkommende er sjef for mange ansatte med minoritetsbakgrunn. Hadde dette vært en helt vanlig ansatt hadde jeg kun gitt han en privat reprimande, men da jeg via andre Facebookvenner oppdaget hva han arbeidet med, bestemte jeg meg for å ta grep og gå lina helt ut.

Tenkte du noe over hva slags konsekvenser det kunne få for denne mannen at du spredte det han skrev med navn og bilde?

– Ja, og i den grad det var mulig for meg sjekket jeg at han hadde verv som tilsa at han var en person som burde tåle det, svarer Norheim.

Norheim viser til at Drammens-området har mange innvandrere, og helt konkrete utfordringer knyttet til hverdagsrasisme.

– Da er det ikke greit at mellomledere i store bedrifter oppfører seg slik på internett. Jeg tok en for arbeidslaget, sier Norheim.

NRK har vært i kontakt med ledelsen i bedriften, som bekrefter møtet med Norheim. De ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

– Hverdagsrasisme

Dette er hverdagsrasisme, sier SV-politikeren Sadi Emeci i Drammen. Også han engasjerte seg på buskerudbedriftens Facebooksider.

– Det er alvorlig fordi han har en rolle som mellomleder. Hvis han kan skrive dette på en åpen nettside, hvordan oppfører han seg da mot sine underordnede, spør Emeci.

Han beundrer Norheim for at hun orker å ta slike kamper.

– Personlig er jeg ikke like frittalende, sier han.

Dra til helvete. Reis hjem!

SMS til Sadi Emeci

Som bystyrerepresentant gjennom tre perioder er han vant til å få rasistiske tilbakemeldinger på saker han engasjerer seg i.

Moské i Drammens indrefilet

Da debatten om plasseringen av en ny moské i Drammen raste i 2007, ble bystyrerepresentanten truet og spyttet etter da han i lokalavisa lanserte et forslag om å bygge den på et grøntområde i hjertet av byen.

Sadi Emeci

SV-politikeren Sadi Emeci opplever ofte at han blir møtt med rasistiske utsagn når han uttaler seg om saker i media.

Foto: Tove Bø / NRK

– Det var humoristisk ment, men også bevisst provoserende for å skape debatt, sier Emeci. Et par år tidligere hadde Arthur Buchardt lansert planen om et 26 etasjers hotell på den samme tomta, uten at jeg tror han ble truet av den grunn.

I dagene etter utspillet fikk han flere beskjeder om reise hjem dit han kom fra. Underforstått i dette tilfellet, Tyrkia.

En av tekstmeldingene fikk han på bussen etter endt arbeidsdag: "Dra til helvete. Reis hjem!".

– Jeg svarte "Ok, jeg er på vei hjem til Konnerud nå", smiler han. Når folk er tomme for argumenter tyr de til slike ting, men det svir litt hver gang.

Mange innvandrerstemmer tør eller vil ikke engasjere seg nettopp på grunn av det, tror Emeci.

Blitt mer forsiktig

Moskésaken, sammen med flere andre erfaringer, har gjort at han som politiker og privatperson legger bånd på seg når han er ute i offentligheten.

– Jeg er ikke så aktiv på sosiale medier, og jeg bruker mye tid på å tenke gjennom hva jeg kan si i debatter, uten at noen skal kunne bruke bakgrunnen min mot meg, sier Emeci.

Les også: Kongen snakket om netthets i sin nyttårstale og ba oss si snille ord

Drammen er en by hvor 25 prosent av befolkningen har minoritetsbakgrunn. Stemmene deres er ikke veldig tydelige, selv om mange er engasjerte.

– Folk diskuterer saker i lukkede grupper på Facebook, sier Emeci. Der går debatten på norsk og flere andre språk, og man diskuterer lokale, nasjonale og internasjonale saker.

Han synes det er synd ikke flere tør å stå fram i den offentlige debatten, men har forståelse for at ikke alle orker å utsette seg for reaksjonene det medfører.

Mobbeombudet støtter Nordheim

Mobbeombud Bodil Jenssen Houg i Buskerud fylkeskommune sier at å be noen "dra dit de kommer fra" er en vanlig måte å uttrykke seg på blant mobbere.

Bodil Jenssen Houg, mobbeombud, Buskerud Fylkeskommune

Mobbeombud Bodil Jenssen Houg sier de som krenker og mobber ofte bruker feige måter å uttrykke seg på.

Foto: Buskerud Fylkeskommune

– De som krenker sier ting som "jævla innvandrer", "jævla homo" eller "jævla hore". De bruker personindikatorer som utseende, kjønn, navn og bakgrunn. Det gjør det vanskelig å vite hva de egentlig mener. Jeg kaller det uekte skjellsord, sier Houg.

Jeg vil slå et slag for ordet drittsekk. Hvis man sier det til noen, så vet mottakeren hva som menes, og den som sier det viser hvor han står.

Bodil Jenssen Houg, mobbeombud

Hun mener det er riktig å ta et oppgjør med nett-trollene, og støtter Elisabeth Norheim i denne saken.

– Ja, i denne saken gjør jeg det. Elisabeth Norheim gjør som Robert Aschberg i TV3-programmet "Trolljegerne". Hun krever at de som krenker står frem og viser ansikt.

Slår et slag for ordet drittsekk

– Nett-trollene og mobberne er feiginger og bruker denne måten å uttrykke seg på, fordi den er lettere å skjerme seg bak, sier Houg.

Les også: Netthetsen ble for mye

Mobbeombudet mener det er ærligere å bruke det hun kaller ekte skjellsord.

– Jeg vil slå et slag for ordet drittsekk. Hvis man sier det til noen, så vet mottakeren hva som menes, og den som sier det viser hvor han står.

– Be meg heller dra til helvete

Elisabeth Norheim er etter hvert vant til å bli møtt med uttalelser av typen "hvis du ikke er fornøyd, så reis dit du kommer fra", eller at det stilles spørsmål ved hvorfor hun engasjerer seg i debatter.

– Dette er utsagn med rasistiske undertoner. Kall meg heller idiot og be meg dra til helvete. Det er i hvert fall nøytralt og noe du kan si til alle, uansett bakgrunn, sier Norheim på kav nordlandsdialekt. Hun er oppvokst i Mo i Rana.

Folk må gjerne prøve seg på å skrive eller fortelle meg noe lignende igjen, men da blir det månelyst. Det er ikke en trussel, men et løfte.

Elisabeth Norheim

Du er svært aktiv i diskusjoner på Facebook og ellers i media, og du har tråkket over streken noen ganger selv. Hvordan kan du da gå så hardt ut?

– Ja, men jeg har også beklaget offentlig når det har skjedd, så jeg synes ikke det diskvalifiserer meg fra å fortsette å ta opp slike saker.

Så du ville gjort det samme igjen?

– Folk må gjerne prøve seg på å skrive eller fortelle meg noe lignende igjen, men da blir det månelyst. Det er ikke en trussel, men et løfte, avslutter Norheim.

Flere nyheter fra NRK Buskerud