NRK Meny
Normal

Vil behandle russen likt

Politiet på hele Østlandet skal samarbeide om et felles regelverk for russen i år.

Russ

Russen tror de fort kan bli jaget fra sted til sted også i år og er redd for at politiet vil ødelegge festen etter at alle advarsler blir logget samme sted.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Innsatsleder Geir Oustorp

Geir Oustorp

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Tidligere har det vært slik at hvis en har fått gult kort et sted, så har en startet på nytt neste sted. Slik blir det ikke i år. Får russen en advarsel og gult kort, så vet politiet på resten av Østlandet om den advarselen og kan reagere på bakgrunnen av det hvis det oppstår noe mer, sier trafikkoordinator i Sør-Øst politidistrikt, Geir Oustorp.

Les også: Straffet etter narkoaksjon på russebuss

Katt og mus

Politiet på hele Østlandet har den siste uka pratet sammen om årets russetid. Målet er felles retningslinjer. Det var Drammens Tidende som først omtalte saken.

– Det kommer helt sikkert til å bli en katt og mus lek i år også, men jeg tror det er lurt at vi i politiet prater sammen, sier Oustorp.

Luis Wenus, visepresident for russen ved Drammen vgs 2017

Luis Wenus, visepresident for russen ved Drammen vgs.

Foto: Privat

Russen selv er bekymret for hva slags utslag samarbeidet vil gi.

– Jeg er redd at listen vil ligge ganske lavt for å få en advarsel fra politiet. De ulike politipatruljene har forskjellige meninger om hva som er for høyt når det gjelder musikk og ikke. Derfor frykter vi at folk kan bli sendt bort for småting, sier visepresident for russen ved Drammen videregående skole, Luis Wenus.

Likhet for loven

Det finnes bussregler for russ som er med på buss. Bussen til Wenus har blant annet nulltoleranse for narkotika. Han mener det er fint at politiet vet om alvorlige hendelser som vold og narkotikamisbruk, men er altså bekymret for at noen skal få ødelagt kvelden fordi en enkelt politipatrulje mener musikken er for høy.

Hvor går grensa på reaksjon fra politiet for årets russekull?

– Grensa går ved loven. Bryter en loven er en over grensa. Det blir helt sikkert både støy, fyll og fest i år også, men russen må lære seg at det å ha på russedress ikke er et frikort. Det er ikke slik at det er lov å drikke på offentlig sted, verken for russen eller for mannen i gata, sier Oustorp.

Les også: – Finansierte egen russefeiring med narkosalg

Les også: Russ pågrepet i narkoaksjon mot russebuss