Uværet nærmer seg

De kraftige tordenbygene og det voldsomme regnet Meteorologisk institutt har sent ut advarsel om, nærmer seg østlandsområdet.

Lynet slår ned på Flesland
Foto: Per Vidar Raunholm / NRK

Ved 1930-tiden viser værradaren for Sørøst-Norge at det kraftige bygeværet ligger ute i Skagerak og beveger seg inn over Oslofjorden.

Midt ute i Skagerak er det svært kraftig regn, og i Vest-Sverige og søndre deler av Østfold, er det et sjeldent kraftig tordenvær.

Så kraftig er uværet i Sarpsborg at dommeren har valgt å stanse kampen mellom Sarpsborg 08 og Haugesund.

Hele værsystemet beveger seg nordover og er ventet inn over Drammen og Oslo-området utover kvelden og natten.

Agder-fylkene, Telemark og øvre deler av Buskerud får disse bygene litt tidligere, og det er allerede regn og torden mange steder i disse indre strøkene.

Nå melder Meteorologisk institutt at det kraftigste tordenværet har gått nordover og er over for Agder og Sørlandet sin del, men ar det fortsatt kan komme noen byger.

Lokalt mye nedbør

Krokstadelva tirsdag morgen

NVE varsler flom i løpet av helgen. Her fra flommen i Krokstadelva i begynnelsen av august 2012

Foto: Christina Honningsvåg

Det spesielle været skyldes svært varm luft som er ført inn over søndre del av Skandinavia, mens en kaldfront svinger inn fra Nordsjøen og Skagerak. Det er denne, kombinert med den varme, fuktige luften, som fører til bygeværet.

– Disse regnbygene kan bli nokså kraftige enkelte steder, sier meteorolog Bente Wahl.

Meteorologisk institutt har send ut OBS varsel om lokalt store nedbørsmengder, opp måt 40 millimeter enkelte steder.

Flomvarsel

Norges Vassdrags- og Energidirektorat har sendt ut gult flomvarsel for indre områder i Buskerud, Telemark, Vest-Agder og Aust-Agder.

Flomfaren er størst på søndag, og da er det også varslet at indre strøk i Vestfold må være forberedt på flom på utsatte steder.