Hopp til innhold

Utfordrende å være homofil på bygda

– Det er fortsatt mange utfordringer for homofile som ikke bor i de store byene, sier Karen-Christine Friele på dagen 20 år etter at hun og Wenche Lowzow inngikk partnerskap som det første paret i Norge.

Kim Friele og Wenche Lowzow

Oslo 6. august 1993: Karen Christine 'Kim' Friele og Wenche Lowzow inngår partnerskap. Her fra Rådhustrappa etter inngåelsen.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Karen-Christine "Kim" Friele mener vi har lett for å bruke de homofiles situasjon i de store byene som mål på hvor langt aksepten av homofile har kommet. Hun mener noen av de største utfordringene nå er å være homofil for dem som ikke bor i en by.

– Jo fjernere du som homofil bor fra storbyene, desto mer ensom kan du være. Her strever de unge med å komme ut av skapet. Det kan være vanskelig nok om du bor på Vålerenga, men terskelen og vanskelighetene er mye større hvis du bor på landet, sier Friele.

Les også: Første par ut

Først ute

Kim Friele.

Det er fortsatt utfordrende å være homofil på landsbygda, sier Kim Friele

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

I dag er det 20 år siden Kim Friele og Wenche Lowzow inngikk partnerskap som det første paret i Norge, og Friele er glad for at verden har gått betydelig fremover siden da. Likevel mener hun det er mye å gå på. Hun og partneren har bodd på Geilo i Hol mange år, men Hol har i liten grad benyttet Friele i holdningsskapende aktiviteter.

– Hol kommune er dessverre en av de få kommunene i landet der jeg ikke er blitt invitert til skoleundervisning en eneste gang. Det er sikkert ikke av vond vilje, eller at rektorene er av et spesielt kaliber, men det er likevel et faktum, sier Friele

Ordføreren i Hol, Tony Arild Kjøl, tror på Friele når hun sier at det kan være vanskelig å være homofil i utkantstrøk. Han mener likevel holdningene til homofile ikke er annerledes i hans kommune enn de er i mer sentrale strøk.

– Vi er en stor reiselivskommune og vant til å hilse alle mennesker velkommen uansett, men vi har nok ikke vært flinke nok til å bruke den ressursen Kim Friele faktisk er, sier han.

Het debatt

I tiden før Friele og Lowzow Friele inngikk partnerskap manglet det verken på debatt eller friske karakteristikker. En av dem som gikk lengst var radiopastor Hans Bratterud som mente de homofile fortjente døden, var fulle av urett, umoral, pengejag, mordlyst, strid, svik og falskhet.

– Jeg husker det veldig godt, men heldigvis har vi ikke så mye av den slags argumentasjon lengre. Når noen nevner homofilt partnerskap eller ekteskap i dag er det knapt noen som hever et øyenbryn, sier hun.

Hun mener det likevel ikke må være noen sovepute, fordi det i enkelte miljøer fortsatt er stor homofobi.

– Idretten henger litt etter, og det samme gjelder skolen. På disse arenaene kan homo fortsatt være et skjellsord. Og homofili er en utfordring i innvandrermiljøer. Holdningene i disse religiøse miljøene er på linje med der den norske kirken var for 50–60 år siden, sier Friele

Les også: Homofile muslimer fortviler