Homofile muslimer fortviler

De frykter for at Mohammads utspill skal få støtte av andre.

Kaltham Aleksander Lie

FØRSTE SOM STO FREM: Kaltham Aleksander Lie, som er den første muslimen som sto frem som homofil i Norge, kom fra Irak som politisk flyktning i 1992.

Foto: Olav Olsen / Scanpix

– Homofile fortjener å drepes, sa Mohyeldeen Mohammad, en av hovedappellantene under karikaturdemonstrasjonene, til Klassekampen tirsdag denne uka.

NRK har truffet noen av dem som føler seg ekstra berørt av Mohammads uttalelser. En av dem er Kaltham Aleksander Lie, som er Norges første åpne muslim. Han har lagt noen tøffe dager bak seg.

– Jeg har verken spist eller sovet godt på grunn av Mohammad. Nå burde det holde, for vi er lei av homohetsen fra muslimske ekstremister, sier Lie.

Kaltham Aleksander Lie i møte med Kristin Halvorsen

SKREMT: Kaltham Aleksander Lie her sammen med Kristin Halvorsen.

Foto: Privat

Føler seg ikke trygg

Kaltham Aleksander Lie har svarte krøller og en liten diamant i øret. De høflige smilene kommer sjeldent og varer kort.

Han flyktet fra Irak til friheten i Norge, men etter at Mohammad tok til orde for at homofili bør straffes med steining, føler han seg ikke trygg i Norge heller.

– Vi som har opplevd trusler og mishandling vet hva dette handler om. Det er skummelt for oss å gå ut nå. Vi føler oss ikke trygge lenger, og det er veldig slitsomt, sier Lie.

Fortvilte homofile muslimer

Utenfor en kiosk leser Nayyab Dua dagens oppslag om mannens som siste uka har vært på alles lepper.

– Hyller terror, mumler Nayyab Dua.

Snøfnugg har festet seg i det lange svarte håret hennes.

– Jeg merker at jeg får gåsehud, sier hun.

Som kulturformidler i Skeiv Verden har Dua de siste dagene snakket mye med fortvilte homofile muslimer.

– En som jeg snakket med, begynte å gråte. Han spurte meg om hvor mange drap som kommer til å skje etter at Mohammad uttalte seg slik. De er veldig redde for at denne uttalelsen skal gå utover dem, og at dette skal legitimere steining, sier hun.

Mansour Saberi

FARMASØYT: Norsk-iranske Mansour Saberi er farmasøyt i Oslo.

Foto: Marte Solbakken / NRK

- Det gjør ekstra vondt

NRK ble med Kaltham Aleksander Lie til iranske Mansour Saberi. Begge har vært åpne om sin legning i tiår, og begge har muslimsk bakgrunn.

– Det gjør ekstra vondt for meg, fordi jeg er innvandrer og homofil. Og jeg er har opplevd ganske mye vondt på grunn av min legning. Jeg har også vært vitne til at andre har bøtet med livet, fordi de er homofile - både av private personer og av staten, sier Saberi.

Kaltham Aleksander Lie

HATEFULL: Lie mener at det ikke finnes snev av kjærlighet i Mohammad.

Foto: Privat

Fylt opp med hat

Lie og Saberi leser i nettavisene at Mohammad ble løslatt for få minutter siden, etter at han ble pågrepet av politiet i Larvik for trusler mot Dagbladet.

– Se, som han ser ut! Han er fylt opp med hat. Han er bare 24 år gammel og skal bestemme hvordan jeg skal leve og dø. Det er ikke snev av kjærlighet eller menneskelighet i ham, sier 47-åringen Kaltham Aleksander Lie.

Praten går mellom Saberi og Lie. Saberi forteller at Mohammad er ung, rebelsk og tror på ekstreme ting. Lie avbryter og sier at Mohammad ikke vet noen ting om islam.

– Mange muslimer sier at profeten Muhammed skal ha sagt at homofile bør dø. Hvordan har de hørt det, spør Lie?

Begge er redd for at Mohammads utspill skal få støtte.

Tofrontskrig

Nayyab Dua forteller oss at hun ble veldig sint og irritert over uttalelsene til Mohammad.

– Ikke bare fordi jeg er bifil, men også fordi jeg er muslim. Jeg må forsvare de som har min seksuelle legning, men også de som har min tro. Derfor blir det mer eller mindre en tofrontskrig for meg, sier hun.

Dua sier at det norske samfunnet kunne vært disse synspunktene foruten.

Kim Friele, homoaktivist

HOMOIKONET: Kim Friele var den første homofile i Norge som sto frem med fullt navn.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Stein meg!

En annen person som reagerer sterkt på uttalelsen om at homofile bør steines, er Kim Friele. Men i motsetning til de andre, frykter hun ikke for Mohammad.

– Jeg blir bare sinna jeg, sier hun.

Friele var den første homofile i Norge som sto frem med fullt navn. Nå har hun skrevet et brev til Mohammad. Slik lyder brevet:

"Undertegnede, 75 år gammel lesbe Kim Friele, vil onsdag 17. mars klokken 14.00 møte opp på Youngstorget til offentlig steining. Jeg, som skyldig på det 33. året, har elsket og levd med en av samme kjønn."

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger