NRK Meny
Normal

Truet med å trekke seg etter Utøya-krangel

Ordfører Kjell B. Hansen i Ringerike truet med å trekke seg fordi AUF mente at han som ordfører ikke kan fronte personlige meninger. Han har sagt at Utøya bør fredes, stikk i strid med det hans eget parti jobber for.

Utøya

AUF ønsker å rive deler av bygningsmassen på Utøya og sette opp flere nye bygg.

Foto: Anders Wam Bjerkeseth / NRK

Saken startet da AUF i Buskerud gikk ut i Ringerikes Blad tidligere denne uka og krevde et tydelig svar fra Kjell B. Hansen. Han har tidligere uttalt at han mener Utøya bør fredes.

Det fikk AUF til å reagere. Både Arbeiderpartiet og AUF har vedtatt at Utøya skal bygges opp og fortsatt være et sted for politisk aktivitet. AUF likte ikke at ordføreren hadde kommet med sine personlige meninger i saken.

– Når du er ordfører, kan du ikke uttale deg som mannen i gata, sa lederen i Buskerud AUF, Andreas Brandt, til NRK.no.

Les mer om krangelen: – Utøya bør fredes

Var klar til å trekke seg

Ordfører Kjell B. Hansen

Ordfører i Ringerike, Kjell B. Hansen (Ap), ba om tillit etter krangel med AUF om Utøyas fremtid.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Etter kritikken sendte Hansen et brev til Ringerike Ap og Ringerike faglige lag for å forsikre seg om at han hadde deres støtte. Hvis han ikke fikk den, var han klar til å trekke seg som ordfører.

– Jeg har ingen forestillinger om at jeg er den eneste rette til å sitte som ordfører i Ringerike kommune, sier Kjell B. Hansen.

Les også: Slik skal AUF gjenreise Utøya

Avhengig av tillit

Utspillet fra AUF kom etter at flere medlemmer har reagert på ordførerens uttalelser om at Utøya bør fredes, helt eller delvis.

Ordføreren slo tilbake kritikken og mente AUF driver et politisk spill i lys av den pågående nominasjonsprosessen. Han påpeker at hans rolle er avhengig av tillit og respekt blant velgere og innbyggere i kommunen.

– Når denne kritikken kom, hvor AUF driver et spill som kan angripe min tillit og respekt, så synes jeg det er riktig at mine hjemmelshavere, som er Ringerike Arbeiderparti og Ringerike faglige lag, får mulighet til å komme med sin mening, sier Hansen.

Han hevder han ikke har noen prestisje i å fortsette som ordfører. Selve saken var ikke grunnen til at han valgte å be om tillit.

– Det var metodene som AUF brukte i dette tilfellet, hvor de med bakgrunn i den dramatiske saken fra Utøya prøver å få en slags respekt, og videre bruker det for å skape tvil om min habilitet. Den metoden liker jeg ikke, og jeg vil ikke være en del av den, sier Hansen.

Klar for en ny periode

Både fra lokalpartiet og Ringerike faglige lag fikk Hansen svar at han har deres tillit. I Buskerud Arbeiderparti hadde en eventuell mistillit til Hansen ikke vært noe tema, ifølge han selv. Det gjør at Hansen nå er trygg på at han har partiets tillit.

– Jeg har oppfattet det sånn hele tiden, men jeg ville ha det bekreftet.

Etter AUFs utspillet sier Hansen at han far fått mange støtteerklæringer. Han er nå klar for å stille til en ny periode som ordfører.

– Kommer du til å fortsette å ytre personlige meninger i sosiale medier og på nettet?

– Selvfølgelig. Jeg mener alle politikere må ha det samme synet. Er man samfunnsengasjert, så må man vise hva man står for, avslutter Hansen.