Hopp til innhold

Tre ganger for høye stråleverdier

Solariet i Drammen der folk har fått kraftige solskader, hadde tre ganger for høye stråleverdier i et av rommene.

Solbrent i solarium

Birgithe Østensen ble alvorlig skadet etter soling på et solarium i Drammen tirsdag.

Foto: Privat

Torsdag ble et solstudio i Drammen stengt av politiet, fordi flere kunder hadde fått skader etter soling.

Fredag har Statens strålevern vært for å gjøre undersøkelser på det aktuelle solariet, sammen med politiet og Drammen kommune.

Stråleverdiene i det ene rommet var alarmerende høye, forteller seksjonssjef Tone-Mette Sjømoen i Statens strålevern.

– I det ene rommet var strålingen tre ganger det som er tillatt. Det betyr at du blir brent tre ganger så fort som du vanligvis blir, hvis solariet holder seg til de verdiene som er tillatt, sier Sjømoen.

Statens strålevern ser alvorlig på hendelsen. I løpet av den siste uken har fem personer blitt skadet etter å ha solt seg i det aktuelle solariet, ifølge politiet.

– Det er alvorlig når såpass mange blir kraftig solbrent i et solstudio. Det aktuelle rommet får de ikke lov til å bruke, før de har gjort utbedringer og kommer ned på lovlige stråleverdier, sier Sjømoen.

Må gå på smertestillende

Birgithe Østensen var en av kundene som fikk alvorlig skader. Hun var i det aktuelle solariet i 16 minutter sist tirsdag. Hun oppdaget ikke at noe var galt før etterpå, og dagen etter ble hun redd.

– Jeg skjønte ikke hva som hadde skjedd, for jeg hadde ikke ligget lenge. Hele kroppen er brent foran og bak. Bare jeg beveger meg litt, er det helt jævlig. Det er som å være solbrent ganger ti. Hver minste bevegelse er som sandpapir på huden, sa Østensen til NRK.

Selv om hun tar smertestillende sliter hun fortsatt med å ha på seg klær, og det er vondt å sitte og ligge.

– Jeg kommer ikke til å ta sol på veldig lang tid, sier Østensen.

Vet ikke om solariet har nødvendige kurs

I tre av de andre rommene på solariet fant Statens strålevern noe høyere verdier enn tillatt, mens i de resterende rommet var alt i orden. I de rommene der strålingen var litt for høy, får eieren en kort frist til å rette opp verdiene. Rommene blir ikke fysisk stengt.

Fra 1. januar ble regelverket for dem som driver solarier endret. De ansvarlige for driften og ansatte som har kundekontakt, må ha bestått en såkalt solarieprøve.

Det er ikke klart om eier og ansatte ved det aktuelle solariet har gjennomgått dette kurset.

– Det har vi ikke hatt mulighet til å verifisere ennå, så det er også noe vi må følge opp i etterkant, avslutter Sjømoen.

Flere nyheter fra NRK Buskerud