Hopp til innhold

Tranby-kvinnen løslates ikke

Tingretten i Drammen har besluttet å ikke løslate kvinnen som nylig ble frifunnet for drap på ektemannen på Tranby i Lier i påsken 2013.

Vitneboks

Retten frifant 53-åringen for drap, men dømte henne for vold og vitnepåvirkning.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

Dermed fikk påtalemyndigheten medhold i at den 53 år gamle kvinnen må bli sittende i varetekt i første omgang til 10. april,

Hun har sittet varetektsfengslet siden hun ble arrestert på parkeringsplassen der mannen ble funnet i den utbrente bilen hennes onsdag i påskeuka for snart to år siden. Selv om hun ble frifunnet for drap, ble hun likevel dømt for mishandling av sine egne barn og påvirkning av vitner.

Hun ble dømt til tre år og seks måneders fengsel, men får 738 dager i fradrag for tiden hun har sittet i varetekt.

Forsvarerne mener det er fare for at hun allerede har sittet lengre i varetekt enn den dommen fikk, og at det da er fare for oversoning.

Les også:

Bevisforspillelse

Ingunn Hodne

Politiadvokat Ingunn Hodne

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Frifinnelsesdommen er ikke rettskraftig, og retten har lagt vekt på at drapstiltalen er så alvorlig at allmennhensyn tilsier fortsatt fengsling, så lenge påtalemyndigheten ikke har bestemt seg for om dommen skal ankes.

Påtalemyndigheten mener at bevis kan gå tapt, og at hun skal forsøke å påvirke vitner og har fått rettens medhold i dette.

Forsvarerne anførte at alle de aktuelle vitnene er avhørt av politiet, og at det har vært en hovedforhandling som er tatt opp på lyd og bilde.

– Bevisene er sånn sett sikret. Det er ikke bevisforspillelsesfare etter loven, sa forsvarer Anders Westeng i retten.

Retten mener at dersom det kommer en anke, må lagmannsretten høre alle vitnene på nytt, med unntak av de minste barna, som har forklart seg i dommeravhør.

Retten mener at selv om vitnene er avhørt av politiet og at hovedforhandlingene er tatt opp på lyd og bilde fjerner ikke det muligheten for vitnepåvirkning og at det kan skapes usikkerhet rundt vitneforklaringene.

I dommen legges det vekt på at kvinnen er domfelt for flere tilfeller av vitnepåvirkning og at det være en reel mulighet for at hun kan påvirke vitner før det foreligger en rettskraftig dom.

Les også: Politiet nekter å løslate Tranby-kvinnen

– Grunnlaget borte

Advokat Anders Westeng

Advokat Anders Westeng fikk ikke medhold i at klienten hans skal løslates.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Etter at retten besluttet å ikke løslate kvinnen, reagerte forsvareren sterkt.

– Jeg er veldig overrasket over, og uenig i, rettens beslutning. Den viser en vilje til å strekke lovverket til det ytterste for å holde henne fengslet. Jeg mener det ikke er hjemmel til dette. Vi kommer helt klart til å anke til lagmannsretten, sier Westeng.

Flere nyheter fra NRK Buskerud