NRK Meny
Normal

Frifunnet for drap på ektemannen

DRAMMEN (NRK): Den 53 år gamle Tranby-kvinnen er frifunnet for drap på ektemannen Per Gunnar Asheim.

Utbrent bil i drapssaken i Tranby i Lier

UTBRENT: Per Gunnar Asheim ble funnet død i denne utbrente bilen på Tranby i Lier i påsken 2013.

Kvinnen blir frifunnet for overlagt drap, men dømmes til tre år og seks måneders fengsel for mishandling, trusler og påvirkning av vitner.

Da dommen ble lest opp, gispet kvinnen og brøt ut i gråt. Hun tok ti minutters pause før rettens vurderinger ble lest opp.

Tingrettsdommer Karsten Øvretveit

Tingrettsdommer Karsten Øvretveit leser opp dommen for 53-åringen.

Foto: Idar Krogstad / NRK

Retten har ikke funnet det bevist at kvinnen dopet ned og drepte Per Gunnar Asheim. De fem dommerne var delt i saken. To fagdommere og en meddommer gikk for frifinnelse. Kvinnen har tatt betenkningstid på om hun skal anke dommen som gjelder mishandling.

Først og fremst er jeg veldig glad for resultatet og at hun ble frifunnet for drap. Jeg ville vært overrasket om hun ble dømt, sa kvinnens forsvarer Anders Westeng.

Per Gunnar Asheim ble funnet død i en utbrent bil på Tranby i Lier 27. mars 2013. Samme kveld ble kona pågrepet og siktet for drap.

Anders Westeng i Drammen tingrett

Se intervju med kvinnens forsvarer Anders Westeng.

Ba om lovens strengeste straff

Statsadvokat Trude Elisabeth Sparre la ned påstand om 21 års fengsel for den tiltalte kvinnen da saken ble avsluttet i Drammen tingrett for to uker siden.

– Jeg registrerer at flertallet av retten er uenig i påtalemyndighetens bevisvurdering. Jeg har en formening om at tiltalen holder. Det er et stort bevisbilde, men ikke ett klart hovedbevis. Her har vi et stort antall indisier som vi samlet sett mente holdt, sier Sparre.

Fristen for å anke er fire uker.

– Jeg må sette meg ned i ro og mak og se hva min innstilling til riksadvokaten blir. Så blir det opp til han å avgjøre det, sa statsadvokaten.

Les også: Aktoratets viktigste bevis

Kvinnen har hele tiden nektet for å ha drept ektemannen. Da rettssaken startet i Drammen tingrett i januar, erkjente hun straffskyld og delvis straffskyld for de andre punktene i tiltalen. Kvinnens forsvarer Anders Westeng sa i sin prosedyre at de mener Per Gunnar Asheim tok sitt eget liv.

De psykiatrisk sakkyndige mener 53-åringen er strafferettslig tilregnelig. I retten sa at de at kvinnen lider av personlighetsforstyrrelse og psykopati.

Aktor Trude Elisabeth Sparre i Tranby-saken

Se intervju med aktor Trude Elisabeth Sparre.