Hopp til innhold

Til kamp mot dødsfellene

Brannvesenet i Drammen setter søkelys på dårlige boforhold blant utenlandske arbeidstakere.

Brann Drammen
Foto: Knut Brendhagen / NRK

Brannvesenet i Drammen innleder et samarbeid med Arbeidstilsynet, Drammen kommune og EL-tilsynet lokalt for å sette søkelyset på hvordan utenlandske arbeidstakere bor.

Etter dødsbrannen i Drammen der sju polske arbeidere mistet livet er det avdekket forhold der utenlandske arbeidstakere bor i rene brannfeller.

Les også: - Ikke akseptabelt at folk bor sånn

Les også: 30 registrert i dødsbolig

- De ber om hjelp

Maria Wang har bodd i Norge i over 20 år. Hun driver et rekrutteringsfirma som formidler jobber til landsmenn. Hun er rystet over hvordan en del bor. Hun kjenner til flere landsmenn som bor i overfylte leiligheter, med svært dårlig brannvern.

Maria Wang

Maria Wang fra Polen får stadig oftere henvendelser fra polske arbeidere som ber om hjelp med sin dårlige bosituasjon.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

- Vi har fått mange henvendelser fra polske arbeidere som har fortalt om sin situasjon. Særlig de siste dagene har det kommet veldig mange telefoner hvor folk ber om hjelp, sier Maria Wang.

- Det er et veldig kjent fenomen i vårt miljø. Ikke bare nå den siste tiden. Det er veldig mange som bor på få kvadratmeter, gjerne med madrasser på gulvet og en spiker i veggen for å henge opp klær. Det kan være bedre forhold, men likevel veldig enkelt og med veldig mange på et lite boligareal, beskriver Wang.

Har sett groteske eksempler

Det er slike boforhold Brannvesenet ønsker å få en slutt på. Det er ingen lett jobb, for det krever kontroller, det krever samarbeid på tvers av de ulike etatene, og det krever at de får inn tips fra folk der ute. Brannvesenet vet at folk bor i brannfeller, forteller Henrik Trømborg i Drammensregionens brannvesen.

- Det gjelder jo ikke bare arbeidere fra utlandet. Det gjelder også sosialklienter og andre grupper i det norske samfunnet som også bor under dårlige forhold. Alle kommuner har endel bygninger de bruker til vanskeligstilte. Det er ikke til å stikke under en stol at disse byggene er ganske dårlige, ikke minst når det gjelder brannsikkerhet, sier Trømborg.

Henrik Trømborg

Henrik Trømbort, seksjonsleder i Drammensregionens brannvesen sier at det finnes mange groteske eksempler på dårlige bygninger.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Trømborg har selv vært inne i flere slike boliger.

- Det ser ofte ikke veldig bra ut. Det er gjerne gamle og rotete boliger. Det er dårlig elektrisk anlegg, de mangler røykvarslere, de aner ikke om det er slukningsmidler der. Rømningsveier finnes ofte ikke i andre etasje, eller de er blokkerte. Vi ser en del groteske eksempler på at sikkerheten er altfor dårlig, forteller Trømborg.

Vil nå ut med informasjon

I neste uke møtes brannvesenet, bygningsetaten i Drammen kommune, Arbeidstilsynet og det lokale EL-tilsynet for å se hvordan de kan jobbe med dette.

- Vi ønsker å vurdere hvordan de ulike etatene kan bidra. Vi har også tenkt på å få ut informasjon på flere språk, slik at folk kan forstå hvilke telefonnummer man ringer hvis det brenner, informasjon om det norske samfunnet og hvilke myndigheter som er i kontakt med utlendinger når de kommer hit for å søke arbeid.

- Vi kan ikke regne med at alle skjønner dette av seg selv. Nå kan vi bidra med å hjelpe til å nå fram med denne informasjonen, sier Trømborg.

Flere nyheter fra NRK Buskerud