NRK Meny
Normal

- Ikke akseptabelt at folk bor sånn

Firmaer som leier ut utenlandsk arbeidskraft må kontrolleres strengere, mener LO-lederen.

Brann Drammen

Bare fire personer er registrert som bosatt i huset der sju personer mistet livet søndag.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Myndighetene må føre strengere kontroll med firmaer som driver med utleie av utenlandsk arbeidskraft.

- Det er ikke akseptabelt at folk bor sånn som polakkene som ble rammet av branntragedien på Gulskogen i Drammen skal ha bodd.

Det sier Folke Axelsson, som er leder i Entreprenørforeningen i Telemark, Vestfold og Buskerud.

LES OGSÅ: Sju er trolig omkommet

LO-leder Roar Flåthen

LO-leder Roar Flåten.

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Fire var registrert bosatt i huset

Leder av entreprenørforeningen i Buskerud, Vestfold og Telemark, Folke Axelsson får langt på vei støtte av LO-leder Roar Flåten.

- Mange instanser kan kontrollere dette. Hvis de stuer mange mennesker inn på begrensede arealer og det da skjer noe, så blir konsekvensene større. Det har vi nå sett. Kontrollsystemet bør være enda bedre knyttet til sånne forhold, sier Flåten.

Bare fire personer er registrert som bosatt i huset der sju personer mistet livet søndag. Hvor mange som bodde i huset er uklart, men det er grunn til å tro at det er flere enn de fire registrerte.

Fem døde var mandag kveld hentet ut av ruinene, mens to fremdeles var savnet og antatt døde. Flåten sier dette er et kjent problem.

- Dette har vi avdekket mange ganger gjennom tidene. Mange stues sammen under dårlige boforhold, på små arealer, og som overholdet ikke er i tråd med generelle krav til boforhold for både norsk og utenlandsk arbeidskraft når de er knyttet til byggeplasser i Norge, sier Flåten.

Folke Axelson, avdelingsleder EBA, interesseorganisasjonen for entreprenørene.

- Myndighetene bør nå regulere utleiebedriftenes virksomhet, sier Folke Axelson.

Foto: Svein Olav Tovsrud / NRK

- En tragedie

Ifølge politiet oppholdt 22 personer seg i bygningen da brannen brøt ut.

- Hvis så mange bodde der, er det totalt uakseptabelt, sier Folke Axelsson.

- Dette er en forferdelig tragedie, som overhodet ikke burde skjedd. Dette er til de grader en overskridelse av det som er vanlig, normal, norsk kode. Dette er en tragedie som er så stor at det blir vanskelig å uttrykke seg i sammenhengen, sier lederen av entreprenørforeningen Østafjells.

Strengere kontroll

Axelsson mener myndighetene må drive strengere kontroll med firmaer som driver med utleie av arbeidskraft.

- Det bør legges føringer med firmaene som driver med utleie. De kan ikke få fortsette som de har gjort nå. At disse gutta som kommer fra polen ønsker å bo sammen, slik at de får ta med seg mest mulig penger hjem er jo forståelig, men det går ikke i Norge.

- Myndighetene bør nå regulere utleiebedriftenes virksomhet. Det er på dette området de bør greie å holde styring med det som skjer. Vi har sett slike bosammenslutninger tidligere og vi kan ikke ha det. Det er ingen andre som kan styre det, enn å legge inn føringer på hva utleiebedriftene kan tillate seg, sier Axelson.