NRK Meny
Normal

Synkende ledighet i Drammen

Arbeidsledigheten i Drammen synker mens den stiger i resten av landet. Norge har hatt en økning i arbeidsledighet på 10,9 % det siste året, mens den har sunket med 7 % i Drammen.

Anja Torjesen

Anja Torjesen fikk sjansen hun trengte, jobbet så hardt hun kunne – og fikk fast jobb etter tre måneder. Hun gir NAV og en åpensinnet arbeidsgiver mye av æren for hennes vei ut av arbeidsledigheten.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Anja Torjesen jobber i logistikkbedriften Thanke som leverer varer til bokhandlere. Hun var arbeidsledig i to år før hun kom hit.

– Jeg var veldig heldig. Det tok tre måneder fra jeg begynte til jeg fikk fast jobb. Siden da har jeg hatt en trygg og god arbeidsplass, sier Torjesen.

Jobber aktivt med arbeidsgivere

Torjesen er ikke alene om å ha fått seg jobb i Drammen, ifølge lederen for NAV i Drammen, Steinar Hansen.

 NAV-leder i Drammen, Steinar Hansen

Steinar Hansen, leder for NAV i Drammen, frir blant annet til bedriftenes omdømme når han selger inn de arbeidsledige som en ubrukt ressurs.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

– Arbeidsledigheten har sunket fra 4,2 prosentpoeng tidligere på året til 3,6 nå ved siste måling. Det er lavt til å være Drammen, sier Hansen.

NAV i Drammen sier de har fridd til arbeidsgiverne og pekt på samfunnsansvaret de har for å få folk i arbeid.

– Vi ber om at arbeidsgiverne hjelper til med å integrere de som står utenfor arbeidslivet og ikke bare fokusere på vekstskaping og framgang for virksomhetene, sier Hansen.

Han innrømmer at NAV over tid har vært for lite flinke til å snakke med bedriftene. Nå satser de mer på aktiv kontakt, og påpeker at det kan være lønnsomt for bedriftene å få et godt omdømme.

– Fungerer bra

En av dem som fikk NAV på døra var Jens Sageng, daglig leder hos Thanke.

Jens Sageng, daglig leder hos Thanke A/S

Daglig leder Jens Sageng hos Thanke legger ikke skjul på at det krever sitt å lære opp tidligere langtidsledige.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

– Vi er nå 18 ansatte her, og seks av dem kommer fra NAV-systemet.

– Tenker du at du tar samfunnsansvar?

– Det er klart vi også skal sitte igjen med noe på bunnlinja, og jeg legger ikke skjul på at det er litt krevende å ta inn folk som har vært arbeidsledige lenge. Men det har fungert veldig bra for oss, sier Sageng.

Takker NAV

Alternativet for denne arbeidsgiveren hadde vært å bruke vikarer. Anja Torjesen, som fikk fast jobb, mener at hun kan takke NAV i Drammen for at jobben ble hennes.

– Jeg er så fornøyd. Jeg kom inn og gjorde så godt jeg kunne og prøvde å vise at jeg var verdt å satse på. Og NAV skal ha en stor del av æren, sier hun der hun kjører trucken med et smil.

– Her blir jeg til kroppen ikke orker mer.