Hopp til innhold

SV vil bruke Strømsø skole til flyktningene

Drammen kommune hevder å ikke ha husrom som kan brukes til å ta imot ekstra flyktninger. SV-politiker Rune Kjeldsen er ikke enig. Strømsø skole kan brukes, mener han.

Strømsø skole

Strømsø skole ble stengt i 2010 da den var uegnet til undervisningsformål.

Foto: Nora Brønseth / NRK

Drammen kommune har ingen ledige lokaler som er egna til å ta imot flyktninger, det slår kommunen fast i et brev til Fylkesmannen som prøver å skaffe en oversikt over hele Buskerud.

– Jeg synes det er veldig rart at en by på Drammens størrelse ikke har noe egnet sted i det hele tatt, sier SV-politiker Rune Kjeldsen.

– Det første som slår meg er å ta i bruk Strømsø skole. Det er et skolebygg som står tomt, men med enkle midler bør det være mulig å innkvartere flyktninger i en nødssituasjon.

Helse- og sosialdirektøren: – Skolen er ikke egnet

Strømsø skole er en gammel barneskole fra 1893. Skolen var nedslitt og uegnet til undervisningsformål da den ble stengt i 2010. Nå vurderer Drammen kommune å selge hele eiendommen.

 Eva Milde Grunwald

Eva Milde, Helse- og sosialdirektør i Drammen kommune.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

– Skolen er ikke egnet til det formålet, sier helse- og sosialdirektør Eva Milde.

– Hvorfor er den ikke egnet?

– Drammen eiendom har gitt tilbakemelding på at gamle Strømsø skole ikke er lovlig for innkvartering per dags dato, sier Milde.

– Har Drammen kommune gjort en grundig jobb i å undersøke om det finnes egnede lokaler?

– Ja, det mener jeg vi har gjort innenfor fristen vi fikk.

Kjeldsen: – Det er veldig passivt

– Jeg synes det er veldig passivt. Drammen kommune har helt klart bygningsmasse som kan gjøres om til midlertidige boliger i en nødssituasjon, det er det ingen tvil om, sier Kjeldsen.

Dette blir en sak i bystyret ved første anledning, ifølge Kjeldsen:

– Vi kommer til å fremme et forslag ved første anledning etter at det nye bystyret er konstituert om at de bør vurdere Strømsø skole.

Flere av kommunene i Buskerud har gitt tilbakemelding om at de ikke har bygninger som er egna til formålet. Noen av kommunene har ikke svart innen fristen.

Kongsberg har levert ei liste med 12 bygninger som står tomme, både private og offentlige, deriblant et nedlagt sykehjem og en nedlagt barnehage.