NRK Meny
Normal

– La gårdsbrukene ta imot flyktninger

HALLINGDAL (NRK): – Flyktninger som kommer til Norge, kan utplasseres på norske gårdsbruk. Der kan de lære langt mer om norsk kultur og språk enn de gjør på sterile asylmottak, sier Hallingdalsbonde.

Gardsbruk

– Norske gårdsbruk kan gi husly, hjelp og omsorg, mener Ole Bjørn Kleven, som bor på et småbruk.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Det er bonde Kjetil Larsgard fra Hallingdal som sier han og familien hans gjerne tar imot flyktninger og asylsøkere, som han mener er en stor ressurs for det norske samfunnet.

– Å få nærkontakt med norske bondefamilier er langt bedre enn å spille bordtennis på et asylmottak, sier han.

Ole Bjørn Kleven

Ole Bjørn Kleven tror flyktninger kan oppleve å bli verdsatt på norske gårdsbruk.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Og han får støtte Ole Bjørn Kleven, som selv bor på et småbruk øverst i Hallingdal

– Alle som har vært på et gårdsbruk, vet at det alltid er noe som må gjøres. Det kan være enkle ting som å plukke stein, eller reparere et gjerde. Det er alltid nok å henge fingrene i.

Han mener det ville være en god ide å plassere flyktninger ute på gårdsbruk rundt omkring i landet.

– Jeg tror de som har flyktet fra krig og elendighet har behov for noe annet enn et hvitt rom å komme inn i. De trenger faktisk noen som bryr seg om dem, og jeg tror det bøndene og norsk landbruk har å tilby dem kan være til stor hjelp, sier Kleven.

Les også:

Medmennesker

Kjetil Larsgard

Kjetil Larsgard mener vi først og fremst må møte flyktningene som medmennesker.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

De to hallingene er positive til å ta imot flyktninger og asylsøkere på gårdene sine, men Kjetil Larsgard mener det er viktigst å stille opp som medmenneske.

– Jeg er ikke så opptatt av at de skal delta i gårdsarbeidet. Det setter jo en del krav til forsikringer og andre formaliteter for folk som skal utføre arbeid. Jeg er mer opptatt av at vi som bønder åpner hjemmene våre og tar dem med i vår vennekrets, og de aktivitetene vi gjør på fritiden, sier Larsgard.

Positivt

Siv Kjelstrup forstår frustrasjonen til beboerne på asylmottaket.

Siv Kjelstrup i UDI synes flyktninger på norske gårdsbruk er en god ide.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Regiondirektør Siv Kjeldsrup i Utlendingsdirektoratet er svært positiv til at bønder gjerne vil ta imot asylsøkere og flyktninger på gårdene sine.

– Det synes jeg høres ut som en veldig god ide, og synes det er flott at så mange engasjerer seg i alle de flyktningene som nå kommer til landet, og som vi skal finne mottaksplasser til. Det er veldig positivt at det finnes lokalmiljøer som vil engasjere seg, sier hun.

Plass nok

Ole Bjørn Kleven er overbevist om at det vil være plass til mange flyktninger på norske gårdsbruk.

– Det er alltid bruk for nye hender, og på de gårdsbrukene jeg kjenner til, er det i hvert fall ikke rom og senger det står på. Her vil det være mulighet til å gi både husly, hjelp og omsorg til de stakkarene som kommer nå.

Les også: