Hopp til innhold

Sunniva ble dårlig av lavkarbodiett

Sunniva Paulin gikk ned 30 kilo da hun startet med lavkarbodiett. Da hun sluttet gikk hun opp 40.

Sunniva Paulin

Sunniva Paulin fra Drammen ble dårlig av å gå på lavkarbodiett.

Foto: Odd Vegard Kandal / NRK

Mange toppidrettsutøvere legger om kostholdet sitt til å omfatte mye fett og lite karbohydrater. Fotballklubbene Strømsgodset og Odd Grenland har satt sine spillere på dietten, men ekspertene strides. Olympiatoppens ernæringseksperter er kritiske, og Barcelonas lege ler av Godset-spillernes kosthold.

Enkelte legger også om til lavkarbodiett for å gå ned i vekt. Sunniva Paulin fra Drammen slet med overvekt. For å bli kvitt kiloene begynte hun på en diett bestående av fettrik mat. Mat som mange ser på som usunn.

– Jeg gikk ned 30 kilo relativt raskt, og var selvfølgelig fornøyd. Men jeg hadde lite overskudd, og klarte ikke å trene. Jeg klarte knapt å gå opp en trapp uten å bli sliten, forteller hun til NRK.no.

Wenche Hovde

Helsesøster Wenche Hovde advarer mot det hun kaller ekstremdiett.

Foto: Kristina Høyer / NRK

For å holde inntaket av karbohydrater på et minimumsnivå spiste hun blant annet egg, bacon, rømme, creme fraiche, ost, mye løvstek og kylling, samt grønnsaker som vokser over jorda.

- Jeg spiste maks 15 gram karbohydrater om dagen og kroppen gikk i ketose, derav stort vekttap, sier hun.

I tillegg til å være mye sliten og ikke orke å trene, fikk Sunniva dårlig humør. Hun hadde vanskeligheter for å være sosial på grunn av kostholdet.

Vekta spratt opp

– Man kan jo ikke gå på restaurant å få lavkarbomat, kanskje en kjedelig salat, sier hun.

Etter hvert som hun skjønte at hun trengte mer energi, begynte hun smått å spise brød. Karbohydratene gjorde at hun ble i bedre humør, men vekten gikk også bare en vei. Til slutt hadde hun lagt på seg 40 kilo. 10 kilo tyngre enn hva hun var i utgangspunktet.

– Det var veldig vanskelig å stå på vekten og se at jeg hadde blitt tyngre enn hva jeg var i utgangspunktet. Jeg sa til meg selv hver uke, at på mandag skal jeg ta tak i det, men det var vanskelig å gjøre noe med det, sier hun.

Advarer ungdom mot "ekstremdiett"

Nå advarer hun andre ungdommer mot å legge om kostholdet sitt til å bestå av så mye fett. Og hun får støtte av ledende helsesøster for Ungdomshelsetjenesten i Drammen kommune, Wenche Hovde.

– Vi oppfordrer unge til å ha et variert og allsidig kosthold. Å utelukkende spise mat med få karbohydrater er ikke sunt i det hele tatt, sier Hovde.

Hun forteller at det hender ungdom kommer med spørsmål om ekstremdietter, som hun kaller det, og at de da anbefaler de unge om å følge kostholdsrådene som kommer fra norske myndigheter.

– Jeg tror de aller fleste ungdommer er fornuftige, og følger rådene vi gir når de kommer og spør sier hun.

– Uaktuelt for skiløpere

Selv om lavkarbodiett er utbredt i enkelte idrettsmiljøer, er det andre som ikke kan anbefale det i det hele tatt. Teknikktrener for landslagsskiløperne i Norge, Steinar Mundal, mener dietten ikke hadde fungert for en langrennsløper.

Steinar Mundal

- En skiløper kan ikke vinne renn uten karbohydrater, mener Steinar Mundal.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

– Karbohydrater er drivstoffet til en skiløper. Uten karbohydrater hadde vi vært sjanseløse i for eksempel Tour de Ski, sier han.

I tillegg til jobben som trener, er Mundal lærer på toppidrettslinjen ved Drammen Videregående Skole. Der har han et stort fokus på kosthold, men har aldri nevnt lavkarbodiett.

– Det er ikke aktuelt for oss i det hele tatt. Vi spiser mye brød, og det viktigste budskapet mitt til ungommene er at de må spise ofte, spise normalt og spise sunt, sier han til NRK.no.

– Det tar tid å slanke seg

For Sunniva Paulin har også et normalt og variert kosthold vært løsningen. Etter at vekten viste 40 kilo ekstra etter å ha sluttet med lavkarbodietten, har hun innsett at det tar tid å gå ned i vekt.

– Jeg må være forsiktig med mat. Jeg går lett opp i vekt, og må erkjenne det. Men det aller viktigste jeg har innsett, er at jeg må være i fysisk aktivitet. Og for å få til det må jeg spise mat med karbohydrater, sier hun.