Mange toppidrettsutøvere legger om kostholdet sitt til å omfatte mye fett og lite karbohydrater. Fotballklubbene Strømsgodset og Odd Grenland har satt sine spillere på dietten, men ekspertene strides. Olympiatoppens ernæringseksperter er kritiske, og Barcelonas lege ler av Godset-spillernes kosthold.
Enkelte legger også om til lavkarbodiett for å gå ned i vekt. Sunniva Paulin fra Drammen slet med overvekt. For å bli kvitt kiloene begynte hun på en diett bestående av fettrik mat. Mat som mange ser på som usunn.
– Jeg gikk ned 30 kilo relativt raskt, og var selvfølgelig fornøyd. Men jeg hadde lite overskudd, og klarte ikke å trene. Jeg klarte knapt å gå opp en trapp uten å bli sliten, forteller hun til NRK.no.
For å holde inntaket av karbohydrater på et minimumsnivå spiste hun blant annet egg, bacon, rømme, creme fraiche, ost, mye løvstek og kylling, samt grønnsaker som vokser over jorda.
- Jeg spiste maks 15 gram karbohydrater om dagen og kroppen gikk i ketose, derav stort vekttap, sier hun.
I tillegg til å være mye sliten og ikke orke å trene, fikk Sunniva dårlig humør. Hun hadde vanskeligheter for å være sosial på grunn av kostholdet.
Vekta spratt opp
– Man kan jo ikke gå på restaurant å få lavkarbomat, kanskje en kjedelig salat, sier hun.
Etter hvert som hun skjønte at hun trengte mer energi, begynte hun smått å spise brød. Karbohydratene gjorde at hun ble i bedre humør, men vekten gikk også bare en vei. Til slutt hadde hun lagt på seg 40 kilo. 10 kilo tyngre enn hva hun var i utgangspunktet.
– Det var veldig vanskelig å stå på vekten og se at jeg hadde blitt tyngre enn hva jeg var i utgangspunktet. Jeg sa til meg selv hver uke, at på mandag skal jeg ta tak i det, men det var vanskelig å gjøre noe med det, sier hun.
Advarer ungdom mot "ekstremdiett"
Nå advarer hun andre ungdommer mot å legge om kostholdet sitt til å bestå av så mye fett. Og hun får støtte av ledende helsesøster for Ungdomshelsetjenesten i Drammen kommune, Wenche Hovde.
– Vi oppfordrer unge til å ha et variert og allsidig kosthold. Å utelukkende spise mat med få karbohydrater er ikke sunt i det hele tatt, sier Hovde.
Hun forteller at det hender ungdom kommer med spørsmål om ekstremdietter, som hun kaller det, og at de da anbefaler de unge om å følge kostholdsrådene som kommer fra norske myndigheter.
– Jeg tror de aller fleste ungdommer er fornuftige, og følger rådene vi gir når de kommer og spør sier hun.
– Uaktuelt for skiløpere
Selv om lavkarbodiett er utbredt i enkelte idrettsmiljøer, er det andre som ikke kan anbefale det i det hele tatt. Teknikktrener for landslagsskiløperne i Norge, Steinar Mundal, mener dietten ikke hadde fungert for en langrennsløper.
– Karbohydrater er drivstoffet til en skiløper. Uten karbohydrater hadde vi vært sjanseløse i for eksempel Tour de Ski, sier han.
I tillegg til jobben som trener, er Mundal lærer på toppidrettslinjen ved Drammen Videregående Skole. Der har han et stort fokus på kosthold, men har aldri nevnt lavkarbodiett.
– Det er ikke aktuelt for oss i det hele tatt. Vi spiser mye brød, og det viktigste budskapet mitt til ungommene er at de må spise ofte, spise normalt og spise sunt, sier han til NRK.no.
– Det tar tid å slanke seg
For Sunniva Paulin har også et normalt og variert kosthold vært løsningen. Etter at vekten viste 40 kilo ekstra etter å ha sluttet med lavkarbodietten, har hun innsett at det tar tid å gå ned i vekt.
– Jeg må være forsiktig med mat. Jeg går lett opp i vekt, og må erkjenne det. Men det aller viktigste jeg har innsett, er at jeg må være i fysisk aktivitet. Og for å få til det må jeg spise mat med karbohydrater, sier hun.