Hopp til innhold

Sting stikker tilbake

Verdensartisten spiller bare på to norske festivaler neste år. En av vertsbyene forventer å slå publikumsrekord fra 1950-tallet. Sjekk hvor Sting spiller til sommeren!

Sting

JA: Onsdag 4. juli åpner neste års jazzfestival på Kongsberg. Allerede dagen etter står denne artisten på scenen på Kirketorget, bekrefter en svært fornøyd festivalsjef Kai Gustavsen.

Foto: Julio Cesar Aguilar / AFP

– Vi har ønsket å ha Sting på plakaten i veldig mange år, har jobba iherdig med det og nesten kommet i mål mange ganger. Denne gangen gikk det til slutt, sier festivalsjef Kai Gustavsen.

Sting har gjort seg bemerket siden han var med å danne gruppa The Police i 1978. Gjennom snart 40 år har han solgt nærmere 100 millioner album sammen med The Police og som soloartist. Få artister kan vise til en så omfattende rekke hits siden det store gjennombruddet i 1983 med Every breath you take.

Kai Gustavsen, Truls Liang og Ragnhild Menes

"ENTUSIJAZZTISKE": Kai Gustavsen, Truls Liang og Ragnhild Menes er stolte og fornøyde med bookingen til neste års jazzfestival på Kongsberg.

Foto: Kim Holtan / NRK

Folkefest og entusijazzme

Selv om artisten ikke spiller reinspikka jazz er festivalen klar for å gi Sting og musikken hans til sitt publikum.

– Vi booker jo etter en tredeling hvor vi har både nyskapende og grensesprengende musikk, i tillegg til jazz for jazzinteresserte. Så har vi det vi kaller kommersiell musikk med aksept i jazzmiljøet, sier Ragnhild Menes i festivalledelsen.

Hun peker på at briten er sterkt influert av jazz i mange av sangene sine. Dessuten har han også gjerne jazzmusikere med i bandet sitt.

– Sting går rett inn i den siste kategorien, som handler mer om folkefest, og samtidig kan gå hjem hos de som liker jazz.

Sting intervjues av Reiseradioen på NRK P1

TILBAKE: Sist Sting spilte på norsk jord var i Bodø i sommer. Hør intervjuet med ham fra Reiseradioen på NRK P1.

Opptrer før norsk headliner

Sting inntar scenen på Kirketorget torsdag 5. juli, dagen før a-ha står der. Sistnevnte ble lansert allerede da fjorårets festival var slutt.

– Det er allerede solgt over 9000 billetter til konserten, sier festivalsjef Kai Gustavsen.

Selv om Sting trolig appellerer til mye av det samme publikumet som allerede har kjøpt a-ha-billetter tror ikke Gustavsen at det økonomisk vil hindre dem i å komme på Sting-konserten også.

– Nei, vi tenker at det var en annen lønning. Det er et par måneder siden folk kjøpte de billettene, mens nå i desember er det jo halv skatt. Det er bare å kjøpe julegave til gubben eller kona, sier han.

Trekker rekordmange dagen før

Dagen før han kommer til Kongsberg melder Tidens Krav at Sting vil bli møtt av minst 10.000 mennesker i Kristiansund. Avisen kaller det «tidenes kulturarrangement» i byens ishall, Arena Nordvest.

Ikke siden 1950-tallet har det vært like mange mennesker på et sports- eller kulturarrangement i Kristiansund, heter det videre om Sting-konserten 4. juli.

I år har Sting vært å oppleve i Oslo, Stavanger, Bodø, Ålesund og Bergen.

Tror økonomien holder

Det er de store konsertene som sikrer økonomien i jazzfestivalen.

I fjor endte festivalen med et underskudd fordi publikum sviktet konsertene med blant annet Toto og Blood, Sweat and Tears. Festivalsjef Kai Gustavsen er likefullt ikke merkbart bekymret for den økonomiske konsekvensen av å nå ha booket Sting til neste års festival:

– Det er mange andre artister jeg har vært mer redd for enn akkurat ham. Det er jo en verdensartist, så vi er ikke sjokkert om han selger ganske bra.