Hopp til innhold

Vil ha slutt på bruken av «livsstilssykdom»

Diabetessyke føler seg stemplet som late og dumme. Nå vil de stanse bruken av begrepet «livsstilssykdom».

Insulin-injeksjon hos kvinne

Helsedirektoratet sier de har forståelse for at mange føler skyld for sin egen sykdom, og at de ikke bruker begrepet livsstilssykdom.

Foto: Colourbox

– Vi har levd usunt, vi har vært dumme, vi har tatt feil valg, vi er late fordi vi har fått type to.

May Kværnstuen, fylkesleder i Diabetesforbundet i Buskerud, lister opp fordommer. Hun har selv levd med diabetes 2 i over 20 år. Nå er hun lei av at de som rammes av sykdommen nærmest får skylden for sin egen lidelse.

May Kværnstuen

May Kværnstuen, fylkesleder i Diabetesforbundet i Buskerud.

Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

– Det er ikke bare maten som gjør at du utvikler diabetes 2. Det er så mange andre ting. Det kan være stress, det kan være sorg. Mange ting gjør at blodsukkeret stiger, sier Kværnstuen.

– Noen vil sikkert hevde at noen av dem som har diabetes har selv skyld i at de har fått det?

– Jo det er klart, det er sikkert mange som ikke følger rådene om å spise sunt og være i aktivitet. Men vi mennesker er ikke like. Og uansett kan det være mange ting som gjør at du sitter i ro, forklarer Kværnstuen.

Følger mye skam med uttrykket

Fylkeslederen i diabetesforbundet vil nå at helsemyndighetene slutter å bruke begrepet «livsstilssykdom».

– Det føles som om det er vår egen skyld at vi har fått diabetes, det er det ikke. Det samme når man bruker livsstilssykdom om kreft. Det er ikke vår skyld at man får kreft. Det er flaks og uflaks, sier Kværnstuen og legger til:

– Jeg syntes det er synd at man bruker et slikt ord på det, for det viser seg at det følger mye skam med det.

Forståelse hos Helsedirektoratet

Divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet.

Divisjonsdirektør for folkehelse, Linda Granlund.

Foto: Rebecca Ravneberg

Helsedirektoratet jobber for å bedre helsen i befolkningen. Divisjonsdirektør for folkehelse, Linda Granlund, har forståelse for at mange føler skyld for sin egen sykdom. Hun mener begrepet folkesykdom er bedre og mer dekkende for diabetes 2.

– Vi bruker jo ikke så mye begrepet livsstilssykdom lenger, vi bruker heller «folkesykdommer» eller begrepet «ikke-smittsomme sykdommer». Det er nok mer passende på disse store sykdomsgruppene, forklarer Granlund.

– Kan man si at de som er diabetessyke selv må ta en del av ansvaret for situasjonen de har havnet i, eller blir det urettferdig?

– Vi må se på en kombinasjon av personene selv må ta valg, men samtidig så er det jo samfunnets ansvar å legge til rette for at det er mulig å ta de gode valgene. Her tenker jeg at det er vår oppgave å gjøre at de sunne valgene blir enkelt tilgjengelig.