Hopp til innhold

Nytt funn kan gjøre flere diabetikere friske

Forskere har gjort en banebrytende oppdagelse som kan føre til at flere pasienter med diabetes type 2 blir friskmeldt.

NTNU-forskere

Helene Johannessen, Duan Chen og Magnus Kringstad Olsen ved NTNU har funnet ut hvilket hormon som skal stimuleres for at flere med diabetes type 2 skal bli friske.

Foto: Geir Mogen / NTNU

Diabetes type 2 er blant sykdommene i verden som vokser raskest i omfang. Et høyt antall av dem med diagnosen er også sykelig overvektige, og overvektsoperasjoner har vist seg å være mest effektivt for tilbakegang av sykdommen.

Mange forskere har lenge undret på hva årsaken til at operasjonen fører til tilbakegang, deriblant doktorgradsstipendiat ved NTNU, Magnus Kringstad Olsen.

– Over tid har vi sett at pasientene har en stor bedring av sykdommen etter en slik operasjon. Mange er blitt helt kvitt sykdommen, noe som har gjort oss nysgjerrige, sier han til NRK.

Forsker Kringstad Olsen

Magnus Kringstad Olsen, er blant dem som har jobbet for å finne svaret på «diabetes-gåten».

Foto: Geir Mogen / NTNU

Neste steg: Finne medisiner

Lenge har forskere trodd at økt produksjon av det appetitt-reduserende hormonet GLP-1 etter overvektsoperasjon har vært årsaken.

Antakelsen har nå vist seg ikke å stemme, etter omfattende arbeid fra forskerne ved NTNU og Oxford center for diabetes. De har kommet frem til at et annet hormon er årsaken: PYY.

Det var Gemini som først omtalte saken.

PYY-hormonet er metthetsregulerende og produseres i tarmen, og viser økt konsentrasjon etter overvektsoperasjoner.

Forskerne har ikke oppdaget hormonet, men har oppdaget linken mellom hormonet og diabetes type 2.

– På bakgrunn av dette kan det bli mulig å bruke medikamenter som stimulerer til PYY-produksjon for behandling av diabetes type 2. Neste steg blir å finne ut hvilke medisiner som skal brukes, og det må noen andre enn oss gjøre. Jeg er ganske sikker på at noen vil ta forskningen vår videre, sier Olsen.

Forsøk med diabetessyke rotter

Foreløpig tør ikke Olsen spå at de kan utrydde diabetes type 2, men han er helt tydelig på at funnet er et stort steg i riktig retning:

– Kanskje forsvinner sykdommen helt, men det er foreløpig for tidlig å si.

NTNU-forskere begynte å gjøre dyreforsøk for å komme frem til svaret. De har blant annet overvektsoperert diabetiske rotter.

Olsen sier de aldri hadde klart å komme frem til resultatene uten samarbeidet med Oxford-forskerne Doktor Reshma Ramracheya og professor Patrik Rorsman.

– Denne forskningen viser hvor viktig det er med internasjonalt samarbeid med folk som har andre styrker enn oss, sier Olsen.