Hopp til innhold

Vitne: – Personene som dirigerte helikopteret overså kabel

Bussjåfør Finn Tormod Waal skulle hente Stortingets finanskomité tirsdag, men ble i stedet øyenvitne til helikopterulykken ved Sollihøgda. – Det var ikke mye igjen av helikopteret, sier han.

Øyenvitne Finn Tormod Waal om helikopterulykke

OVERSÅ KABEL: – Det som har skjedd, er at de har oversett en kabel som henger over stedet der de skal lande, sier øyenvitne Finn Tormod Waal.

Waal var på vei til Kleivstua Hotell ved Sundvollen for å hente politikerne da bussen hans ble stanset 150-200 meter før Sønsterudtunnelen.

– Vi fikk beskjed om at det en lastebil hadde veltet, og at det ville ta noe tid. Flere av oss gikk derfor ut for å se hva som hadde skjedd, forteller bussjåføren til NRK.

Et par minutter senere kom helikopteret fra luftambulansen, som var utkalt i forbindelse med velten. Kort tid etterpå braste det ned i bakken.

– Vi så helikopteret komme inn for landing, tilsynelatende normalt. Så ser det ut som om piloten oppdager at noe er i veien for helikopteret. Det virker på meg som om han forsøker å få det litt opp, at han prøver å stanse og vri det opp, men det er allerede for sent, forteller han.

– Overså kabel

Legen og piloten som var om bord i heilkopteret er bekreftet omkommet, mens en tredje person er sendt til sykehus med alvorlige skader.

Waal sto like ved stedet der helikopteret traff bakken, vel 70 meter unna.

– Det som har skjedd, er at de har oversett en kabel som henger over stedet der de skal lande. Det sto en og dirigerte helikopteret ned, og de har oversett dette. Det er bare trist, alt sammen, sier øyenvitnet.

Ifølge Waal var kabelen, eller vaieren, helt blank.

– Det er mulig at de ikke så den i helikopteret. Da helikopteret traff vaieren, gikk det rett i bakken, sier Waal.

Ifølge bussjåføren kollapset helikopteret, som i stor grad er laget av plast, da det traff bakken.

– Det begynte heldigvis ikke å brenne, men det var et stygt krasj. Det så ikke ut som det falt fra så stor høyde, men det var ikke mye igjen av helikopteret etter at det traff bakken.

(Saken fortsetter under bildet)

Helikopterstyrt på Sollihøgda

TO OMKOM: To personer omkom i helikopterstyrten ved Sollihøgda.

Foto: Vegard Aas / Presse30.no

– Du får en trøkk

– Du tror jo ikke det du ser. Det er ikke dagligdags å se noe slikt. Å vite at to mennesker har omkommet er ikke noe særlig, forteller Waal.

Selv trakk han seg tilbake til bussen rett etter at helikopteret hadde styrtet.

– Jeg tenkte mitt da jeg så hvordan det så ut etter styrten. Det så ikke bra ut, forklarer Waal.

Som bussjåfør har han sett litt av hvert av ulykker. Likevel gjorde dagens hendelse sterkt inntrykk.

– Du får en trøkk. Det er ikke noe godt, over hodet ikke, forteller bussjåføren.

Rakk ikke Finanskomiteen

Gruppen han var på vei til å hente før ulykken, Finanskomiteen, måtte ta drosje hjem til Oslo. Antageligvis via Jevnaker og Nittedal, siden E16 ble stengt forbi ulykkesstedet i lengre tid.

– Jeg rakk i hvert fall ikke det oppdraget, dessverre, men det er slik vi ikke kan råde over, konstaterer Waal.

Tre luftambulanser, et Sea King-helikopter, et politihelikopter og ambulanse ble sendt til stedet etter helikopterulykken, opplyser Hovedredningssentralen.

– Tre brannmenn holdt på å få helikopteret i hodet, sier varabrannsjef i Ringerike, Terje Reginiussen, til Ringerikes Blad.

Sjåføren av den veltede lastebilen ble alvorlig skadet i velten, og fikk omfattende hodeskader og flere brudd.

Trailervelt Sollihøgda

VELTET: Helikopteret som styrtet ble rekvirert etter at denne traileren hadde veltet på E16.

Foto: Terje Annaniassen