Hopp til innhold

Russepolitiet klare for russetiden

Russepoliti skal passe på at russetiden foregår mest mulig knirkefritt både for russ og befolkningen for øvrig.

Russepoliti

Håkon Sæther og Guri Øen skal passe på russen under russefeiringen.

Foto: Christina Honningsvåg / NRK

– Vi ønsker at russen skal få en fin feiring under trygge rammer, og vi ønsker at befolkningen ellers skal komme gjennom maimåned uten altfor mye plager fra russen.

Det sier Håkon Sæther i Søndre Buskerud politidistrikt. Sammen med Guri Øen og to andre fra politidistriktet utgjør han årets russepoliti.

Russepolitiet følger russen helt fra de starter opp på høsten, forteller Øen.

– Når russestyrene er i gang så følger vi opp dem, og følger russen hele året igjennom. Det blir litt mer trykk nå som det nærmer seg russefeiring. Da har vi et opplegg sammen med helse og Statens vegvesen hvor vi er på alle skolene og holder foredrag for russen.

– Skal være en trygghet

Politiet er der både under arrangementer, i gatene og på skolene. Alt for å sørge for at russefeiringen går så knirkefritt som mulig.

– Under russetiden så er det mange arrangementer og fester, og russen er veldig synlig i bybildet. Da følger vi russen ved å være til stede, aktivt oppsøkende og å være tilgjengelige for russen.

– Vi er til stede på arrangementene for å se at alt går greit for seg i utgangspunktet, men vi passer også på at det ikke kommer noen uvedkommende inn som ikke skal være der. Vi skal være en trygghet for russen, sier Øen.

Russepolitiet er både aktive og tilgjengelige, for russen og for alle andre, forteller Sæther.

– Vi har en egen Facebook-side hvor vi er tilgjengelige. Der kan man enten skrive på veggen vår, eller sende en personlig melding. Når vi er ute og holder foredrag så gir vi ut både e-postadresser og telefonnummer til de som skal være tilgjengelige for russen, så da er det bare å ta kontakt.

– Ikke ute etter å ta oss

Russepresident Cathrine Sønvisen og russeprest Christopher André Olsen er godt fornøyd med russepolitiets innsats så langt.

– Jeg føler at det er en veldig trygghet. Jeg føler at politiet har gått ut med at de er der for trygghet, ikke for å ta oss i de dumme tingene vi gjør, sier Sønvisen.

– Hvis det er misbruk av rus så må de få lov til å gå inn i bussen. Det er en grunn til at det ikke er lov med for eksempel hasj, og da skal det jo ikke misbrukes. Det er en trygghet for andre også, de som kan bli skadet som følge av andres rusbruk, sier Sønvisen.

– Men trenger ikke å gjøre lovbrudd for å ha det gøy, men alkohol fører noen ganger til at folk gjør handlinger de ikke ville gjort hvis de ikke var beruset.

Trenger å holdes i ørene

Russestyret

Russeprest Christopher André Olsen og russepresident Cathrine Sønvisen.

Foto: Christina Honningsvåg / NRK

Russepresten sier at de innimellom trenger noen som kan holde de litt i ørene.

– Hvis det er mye fyll og bråk og høy musikk, så hadde vel hvem som helst reagert. Så det må vi bare ta hensyn til. Når du har 2–300 ungdommer i like uniformer og mye god drikke og morsomheter, så er det greit at noen med autoritet kan komme og bremse oss litt, sier Olsen.

De sier at det også for russen er betryggende å ha spesialiserte politifolk som er tilgjengelige til enhver tid.

– Politiet har gjort en kjempejobb med å være tilgjengelige, og russen føler seg nok litt tryggere når de vet at de kan ringe politifolk som er spesialiserte på dette, sier Olsen

– Det er betryggende at uansett hvor du måtte befinne deg kan ta kontakt med de via Facebook eller telefon, legger Sønvisen til.

Fokus på rusbruk

Guri Øen har forståelse for at russen ønsker å feire en avslutning på skolegangen, men sier at man må ha det under kontrollerte former sånn at det ikke tar helt av.

De har god oversikt over alle bussene og vanene i distriktet, og har et ekstra fokus på blant annet rusbruk.

– Vi er der russen er og ser både på adferd og andre tegn og symptomer som vi kan se på, for å se om det er grunnlag for å mistenke at det er bruk av rusmidler som ikke er lov. Cannabis er mest utbredt i den aldersgruppen, så det er kanskje det rusmiddelet vi har mest fokus på.

– Hva gjør dere dersom dere mistenker at noen har brukt rus?

– Vi bruker de metodene som vi bruker til vanlig. Hvis vi merker lukt, adferd eller andre ting som tyder på cannabisbruk, så har vi mulighet til å ransake og undersøke nærmere med urintesting og så.

– Hva kan konsekvensene være dersom man blir tatt for bruk eller besittelse av narkotika?

– Det kan være bøter og andre straffereaksjoner på bruk og besittelse av narkotika. Det kan også gi konsekvenser ved søking på skoler eller arbeid, ved studering i utlandet, og det kan gi utsettelse på førerkort, sier Øen.

God kontroll

I fjor var voldtekter et tema under russetiden, og flere ble voldtatt eller forsøkt voldtatt blant annet under russearrangementer. Men Sæther sier at de føler at de har grei kontroll i år.

– På russearrangementene som skal være her i distriktet så er det leid inn vakter fra eksterne vaktselskaper. Det kommer til å være politifolk til stedet, og området er gjerdet inn. Så der skal det være god kontroll på hvem som kommer inn og ikke, så det skal i alle fall ikke være noen som ikke er russ som skal være til stede der.

– Sånn sett så har vi god kontroll på hvem som er innenfor, i tillegg har Kripos kjørt i gang en kampanje i forhold til festrelatert voldtekt som heter Kjernekar-kampanjen, sier Sæther.

Støy er det største problemet

Men i det store og det hele så er det ikke rus og voldtekt som er det politiets største utfordring med russen i distriktet.

– Russen er naturlig nok veldig synlig i bybildet, og det ønsker de også å være. Så det er mye ordensforstyrrelser det går på, for eksempel støy.

– Det kan også være drikking på offentlig sted, urinering på offentlig sted og skadeverk, men det er også den trafikkmessige delen av det. Det er mye å følge med på, men det er først og fremst støy-delen som befolkningen merker mest til.

Utålmodige

En måned før russefeiringen starter for fullt er også russepolitiet utålmodige, forteller Sæther.

– Vi har vi samarbeidet såpass lenge med russen at vi begynner å bli klare for at russen skal sette i gang. Så får vi satse på at russen klarer å oppføre seg, og at vi også kan få noen positive overskrifter i løpet i tiden fremover.

Men Sæther har ikke noe behov for å delta i feiringen.

– Jeg klarer meg helt fint med den ene gangen jeg var russ, så det får holde.