Retten dro på befaring i Auke-saken

Med pressen i hælene dro i dag en samlet rett på befaring langs strekningen der Susanne Auke (15) ble slept fire kilometer under en personbil.

Retten på befaring i Susanne Auke-saken

Retten utenfor huset til tiltalte. Fra høyre: fagdommer Åsne Julsrud, tolk Helena Mockallo, bistandsadvokat Håvard Bjørnstad, aktor Monica Hanø, politi og meddommerne.

Foto: Tonje Eide / NRK

Fagdommer, meddommere, aktor, tiltalte og hennes mann startet befaringen på stedet der Susanne Auke først ble påkjørt i juni 2009.

Pressen ble bedt om å holde seg på avstand, slik at arbeidet ikke ble forstyrret.

Orienterte om hendelsesforløpet

Etterpå kjørte de de 750 meterne derfra til stedet der sykkelen til Susanne Auke ble funnet i veikanten. Turen endte i oppkjørselen til tiltalte der Auke ble funnet under personbilen ulykkesdagen.

Etterforskningsleder i Susanne Auke-saken Pål Sørensen

Etterforskningsleder Pål Sørensen forteller om ulykken i oppkjørselen til tiltalte onsdag.

Foto: Tonje Eide / NRK

På plassen utenfor tiltaltes hus orienterte etterforskningsleder Pål Sørensen om hendelsesforløpet. Hele tiden var tiltalte og hennes mann til stede, de gikk inn og ut av huset mens befaringen pågikk.

Da pressen fikk anledning til å stille spørsmål etter befaringen, fortalte bistandsadvokat Håvard Bjørnstad om hvor viktig det er for retten å få se stedene som hele tiden blir omtalt i denne saken.

Så med egne øyne

– For retten ble det lettere å forstå saken av denne befaringen. Dette gir bedre perspektiv på det som har skjedd, og vi kan måle og se avstander med egne øyne, sier bistandsadvokaten til NRK.

De ulike aktørene målte veibredde og skrittet opp avstand mellom gul og hvit linje på veien.

– Det var 3 meter mellom gul og hvit linje i Slemmestadveien. Dette kan vise hvordan en må ha kjørt for å komme rundt sykkelen til Susanne i veikanten, sier Bjørnstad.

Bjørnstad sier det optimale hadde vært å være der på en regnværsdag, slik at en kunne sett hvordan det for eksempel påvirker trafikken på veien der.

Video Følg skrekkferda til Susanne Auke

Følg skrekkferda til Susanne Auke

– Likevel var det fint å være der i dagslys. Da får vi sett ordentlig hvordan vegetasjonen er på stedet, hvordan sollyset faller og så videre, fortsetter bistandsadvokaten.

Etter befaringen i dag innkalte retten ytterligere fem vitner før dokumentasjon ble ført i form av tekst og bilder. Siste dag i retten blir torsdag. Da skal de aktuelle holde sine prosedyrer, før dommen blir avsagt.