NRK Meny
Normal

Rektor trekker seg på dagen

Rektor ved Sætre skole trekker seg med øyeblikkelig virkning. Misnøye med de økonomiske rammene for å drive skolen skal være grunnen.

Sætre skole i Hurum i Buskerud

Hurum kommune har lenge slitt med dårlig økonomi. Nå har rektor ved Sætre skole sagt opp stillingen sin på grunn av at hun mener hun ikke kan drive skolen på en pedagogisk forsvarlig måte.

Foto: Bengt Kristiansen / NRK

Rektor Hilde Stavdal har jobbet ved Sætre skole i ni år. Hurum kommune beskriver innsatsen hun har gjort som «betydelig». Likevel nektet rektoren å skrive under på ny lederkontrakt etter å blitt bedt om å redusere skolestaben med to stillinger.

– Jeg ønsker ikke å kommentere dette, utover det jeg har formidlet på skolens nettside, sier Stavdal til NRK. Der står det:

«Jeg har fått et budsjett som gjør at jeg ikke kan ta ansvar for å lede Sætre skole på en pedagogisk forsvarlig måte med tildelt ramme. Dette har jeg formidlet til mine overordnede.»

På Hurum kommunes nettside står denne begrunnelsen for uenigheten:

«Stavdal trekker seg fordi hun mener skolen ikke har økonomiske rammer som kan sikre en forsvarlig drift. Denne oppfatningen deler ikke kommunens ledelse. Faktum er at tildelingen pr. elev i Hurumskolen har økt de siste årene. Rektor mener vi burde fordelt midlene mellom skolene i Hurum på en annen måte.»

Måtte kutte to stillinger ved skolen

Kommunalsjef for helse, omsorg og oppvekst i Hurum, Øydis Jahren, sier det er vondt og leit at det har blitt slik.

Øydis Jahren

Kommunalsjef i Hurum kommune mener budsjettene er forsvarlige, men at det er trist at en dyktig rektor som Stavdal slutter.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

– Vi har hatt en prosess for å se på objektive mål for ressurser til skolene. Da Hilde Stavdal ble bedt om å redusere med to stillinger valgte hun til slutt å si opp stillingen sin. Våre ledere har en kontrakt som gir rett til en annen stilling dersom de, eller vi, ønsker det. Det har Stavdal nå bedt om. Det ligger ikke noe større dramatikk i det, sier Jahren.

Leder for foreldreutvalget ved Sætre skole, Tor Knudsen, sier de skal i møte med kommuneledelsen torsdag.

–Vi er lei oss fordi hun slutter, for hun har gjort en kjempejobb for elevene i ni år. Foreløpig har vi ikke nok kunnskap om detaljene om saken og trenger mer informasjon fra kommunen først, sier Knudsen.

Hurum kommune lyser ut rektorstillingen ved Sætre skole førstkommende fredag. Assisterende rådmann Egil Ramstad, som har skolefaglig bakgrunn, fungerer i stillingen inntil videre.