NRK Meny
Normal

Reddet av vaktmesteren

For fire år siden var Jan Fredrik Anderssen tung rusmisbruker på Plata i Oslo. Nå er han ute av rusen og skal feire sin første jul med samboer og datter på fem måneder.

Jan Fredrik Anderssen

Jan Fredrik Anderssen levde som rusmisbrukter i Oslo, men har fått hjelp til å legge det livet bak seg.

Foto: Jan Erik Wilthil

– Stjeling, pushing av stoff. Alt jeg kunne tjene penger på det gjorde jeg.

Det forteller Jan Fredrik Anderssen. Men i dag er livet med rus, narkogjeld og frykt byttet ut med livet som familiemann. Med samboer, leilighet og en fem måneder gammel datter er livet snudd på hodet for drammenseren. Snuoperasjonen begynte da bestevennen gikk bort som følge av rusen.

LES OGSÅ:

Møtte redningsmann

– Jeg gikk rett i kjelleren. Han var som en lillebror for meg og jeg begynte å ruse meg enda mer. Men etter hvert skjønte jeg at dette ikke kunne fortsette, og jeg bestemte meg for å gjøre noe med livet mitt. Ikke bare for å vise det for meg selv men også overfor andre og kameraten min.

Via Kirkens Bymisjon fikk han tilbud om jobb hos Isachsen entreprenør, og der møtte han Tor Hoff. Mannen som på mange måter skulle endre livet hans.

– Han har hatt veldig mye å si. Jeg har ikke vært med ham så lenge men det føles ikke sånn. Den mannen har lært meg ufattelig mye. Jeg har aldri møtt noen så snill som ham. Aldri møtt noen som Tor.

Som en far

Hoff jobber som vaktmester i firmaet og Anderssen er assistenten hans. Hoff var også i dåpen til Jan Fredriks datter og er blitt en nær venn av familien. Han forteller om en positiv mann han har fått et far-sønn-forhold til.

Jan Fredrik Anderssen Tor Hoff

FAR-SØNN: Vaktmester Tor Hoff og assistent Jan Fredrik Anderssen har på kort tid utviklet et helt spesielt forhold.

Foto: Jan Erik Wilthil

– Jeg tror utviklingen til Jan Fredrik har med holdninger å gjøre. Hvordan han nå for eksempel plukker opp søppel fra gata, noe han aldri ville gjort før. Sånne type ting tror jeg er viktige.

Mer ettervern

Nå ønsker Jan Fredrik at andre skal få samme muligheten som det han har fått. Han mener det må satses på bedre oppfølging.

– Det som er feilen i Norge er at ettervernet er for dårlig. Hadde det vært bedre ville ting sett helt annerledes ut. Da hadde eks-narkomane hatt rammer å forholde seg til, hatt noen som kunne fulgt opp og vært der med på reisen.

Nå går han jula lyst i møte, med sin nye, lille familie. En begynnelse på en ny tradisjon.

– Jeg har aldri hatt noe særlig forhold til jula tidligere. Jeg har vært der, med mamma eller pappa, men jeg har stort sett vært rusa eller ikke brydd meg. Så dette blir veldig fint, avslutter han.