NRK Meny
Normal

Overgrepssaken: – Mor bør få ti års fengsel

DRAMMEN (NRK): Moren som har begått overgrep mot sitt eget spedbarn bør dømmes til ti års fengsel, mener aktor.

Kristin Røhne

Statsadvokat Kristin Røhne legger ned påstand om fengsels og forvaringsdommer for de overgrepstiltalte.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

Aktor Kristin Røhne fortsetter torsdag prosedyren i overgrepssaken i Drammen tingrett. Onsdag la hun ned påstand om forvaring for de tre mennene som er tiltalt i saken.

Den 23 år gamle Kongsberg-kvinnen er tiltalt for flere overgrep mot sin egen datter. Noen har hun begått alene, andre er begått sammen med to av de mannlige tiltalte i saken.

– Jeg mener at disse voldtektene alene ligger i området 11–12 års fengsel, sa Røhne i retten i dag.

I tillegg har hun lagt til rette for at menn skal få forgripe seg på datteren hennes og spredt overgrepsmateriale av henne. Kvinnen har sagt i retten at hun gjorde dette fordi kjæresten hennes ville det og at hun var redd for å miste han. Fordi hun har følt seg presset til å begå overgrep, er det flere tiltalepunkter hun ikke har erkjent overgrep for.

Strafferabatt

Hun har langt på vei gitt en forklaring, selv om hun ikke har erkjent straffskyld. Derfor bør det gis en strafferabatt. Vi lander på 10 års fengsel, sa statsadvokat Røhne.

De sakkyndige har slått fast at kvinnen er pedofil og har en emosjonell ustabil personlighetsforstyrrelse. De har allikevel ikke ment at det er stor gjentakelsesfare. Det er en av grunne til at kvinnen ikke bør dømmes til forvaring, ifølge Røhne.

Det er lagt ned påstand om 15 års forvaring for de to mennene som deltok i overgrepene. Da med en minstetid på 10 år. Solørmannen bør dømmes til 8 års forvaring med en minstetid på 6 år, og den 43 år gamle kvinnen fra Hønefoss til 6 måneders fengsel der halve tiden er betinget.

Forvaring

Argumentet for å idømme mennene forvaring er faren for gjentakelse. Rettspsykiatrisk sakkyndige har konkludert med at fire av de fem tiltalte er pedofile og har personlighetsforstyrrelser. For mennene er det stor fare for gjentakelse og derfor vil statsadvokaten ha forvaring. Da må spørsmålet om løslatelse behandles ved endt soning.

Ved forvaring får man også et bedre tilbud om behandling enn ved vanlig fengselsstraff. Flere av de tiltalte i gang med behandling for pedofili.