NRK Meny
Normal

Ødegaard-spekulasjonene fortsetter på 16-årsdagen

Martin Ødegaard fyller 16 år onsdag. Da kan supertalentet signere proffkontrakt med en utenlandsk klubb, men hvor han ender opp er foreløpig i det blå.

Ødegaard med blomster

BURSDAG: Onsdag fyller Martin Ødegaard 16 år, men det er lite trolig at han gir seg selv en proffkontrakt i gave på selve dagen.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Det vil være en stor underdrivelse å si at Ødegaard har tatt Fotball-Norge med storm denne sesongen. Hans inntreden i eliteserien og på landslaget har mer lignet en tornado som har blåst over landets fotballelskere.

Fra Strømsgodset-debuten hjemme mot Aalesund i april har han gått via fast plass på laget, inn i landslagstroppen og til blokka hos omtrent alle verdens storklubber. Onsdag blir Ødegaard 16 år, og det betyr at de samme storklubbene endelig har lov til å signere unggutten.

Andre Bergdølmo

Andre Bergdølmo har selv spilt i Ajax, og tror ikke Martin Ødegaard signerer noe før han har trent med Ajax i januar.

Foto: Andersen, Aleksander / NTB scanpix

Men selv om Martin (15) blir til Martin (16), er det ikke sikkert at vi får se Ødegaards signatur på en utenlandsk proffkontrakt med det første. Det er nemlig ventet at han skal trene med Ajax i januar, og han vil neppe skrive under for noen før den tid.

– Hvem kan si nei til Real Madrid?

André Bergdølmo har selv spilt i Ajax. Han synes det er vanskelig å si noe om hvor Ødegaards karriere går videre.

– Ajax har gode tradisjoner for å slippe til egne spillere og legger til rette for individuell spillerutvikling. Men så man spørre seg: Hvor god er han egentlig? Når Liverpool-spillere uttaler at det var umulig å se at han var 15 år på Liverpool-treningene, da kan det hende at han må gå til en av de største ligaene, sier Bergdølmo til NTB.

Han tror pappa Hans-Erik Ødegaard og sønnen har full kontroll når de en gang skal ta en avgjørelse. Personlig syns han det er morsomt å følge med på «fenomenet» Ødegaard.

– Det hele er fantastisk gøy. Gutten skal ha et stående tilbud fra Real Madrid, hvem er det som kan si nei til det, liksom, spør den tidligere Ajax- og Borussia Dortmund-spilleren.

Prestisjekamp

Fotballkommentator Øyvind Alsaker har også fulgt utviklingen rundt Martin Ødegaard nøye. Selv om han anerkjenner Godset-spilleren som et «eksepsjonelt talent», er han overrasket over hvor ekstremt ettertraktet 16-åringen er blitt.

Øyvind Alsaker

Fotballkommentator Øyvind Alsaker er overrasket over hvor ekstremt ettertraktet 16-åringen er blitt.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

– Jeg er litt overrasket over at han kan reise rundt i Europa på en slags turné. Det er ganske sensasjonelt at han kan velge og vrake mellom Europas beste klubber, sier Alsaker til NTB.

Alsaker tror Ødegaards rekordsanking, som at han ble tidenes yngste spiller i en EM-kvalifiseringskamp, har skapt ytterligere oppmerksomhet og derfor også en slags prestisjekamp mellom klubbene i jakten på ungguttens signatur.

– Vi har sett hvordan (Cristiano) Ronaldo og (Lionel) Messi har dominert fotballen de siste årene, og det er klart klubber er på utkikk etter de spillerne som kan gi dem suksess de neste 15 årene, sier fotballkommentatoren.

– Samtidig er det vanskelig å si hvor god en 16-åring kan bli. Martin Ødegaard kan bli fantastisk god i alle klubbene han har tilbud fra, men han kan også bli helt OK i de samme klubbene, sier Alsaker.