Nedre Eiker sier nei til Drammen

NEDRE EIKER (NRK): Resultatene fra folkeavstemningen i Nedre Eiker er klare. Kommunen sier nei til en storkommune med Drammen.

Laster kart, vennligst vent...

Resultatene ble presentert på en pressekonferanse på rådhuset i Nedre Eiker i ettermiddag.

Bent Inge Bye

Ordfører Bent Inge Bye var skuffet over valgdeltakelsen, og hadde ønsket seg et klarere svar fra kommunens innbyggere.

Foto: Kim Holtan / NRK

Flertallet, på 55 prosent, stemte nei til å bli med i en ny og større kommune. 44 prosent ja, mens resten stemte blankt.

Valgdeltakelsen var kun på drøyt 30 prosent.

– Vi skulle ønske det var langt høyere valgdeltakelse. 30 prosent er ikke veldig høyt. Og jeg skulle også ønsket meg et klarere resultat, sa ordfører Bent Inge Bye (Ap) under pressekonferansen.

Folkeavstemning Nedre Eiker

Valgkrets

Ja

Nei

Blankt

Mjøndalen

552

813

9

Åsen

164

210

4

Steinberg

141

221

Krokstadelva

714

851

10

Solbergelva

647

608

10

Forhåndsstemmer

293

469

2

Stemmer i særskilt omslag

99

88

2

– Ca 70 prosent av de stemmeberettigede har ikke deltatt. Og det i et valg som betyr så mye for Nedre Eiker. Det er jeg ikke fornøyd med, utdyper Bye overfor NRK.

Spent på hva fylkesmannen sier

Men selv om oppmøte var lavt og flertallet ikke var klart, tror ordføreren at kommunestyret kommer til å følge rådet fra folkeavstemningen.

– Jeg tror det vil bli fulgt, men det er jo andre som skal ha et ord med i laget. Jeg er spent på hva fylkesmannen kommer til å si. Det er jo et åpent spørsmål, forklarer han.

Valgresultatet i Nedre Eiker viser også at kretsen som ligger nærmest Drammen, hadde et flertall som ønsket sammenslåing.

– Det er ikke vanskelig å forklare at Solbergelva ønsker det. Vi hadde samme tendensen da vi hadde innbyggerundersøkelsen, forklarer Bye.

Tror ikke det blir tvang

Magnus Weggesrud

Weggesrud har liten tro på en tvangssammenslåing.

Foto: Kim Holtan / NRK

– Jeg er veldig fornøyd. Litt lav valgdeltakelse, men et klart nok resultat. Innbyggerne har gitt oss et klart råd og det kommer kommunestyret til å ta til følge, sier Magnus Weggesrud (Sp).

Han forteller at innbyggerne i Nedre Eiker har sagt nei til å bli slukt og bli en utkant av Drammen.

– Er du trygg på at det ikke blir noen sammenslåing?

– Det er jeg ganske trygg på. Hvis regjeringa går inn for å bruke tvang neste år, så kommer de til å tape valget, forklarer han.

– Vi er fortsatt for sammenslåing og skulle ønske at resultatene ble annerledes, sier Anne Sørensen (MDG) før hun legger til:

– Men vi har også sagt det at vi skal ta hensyn til en folkeavstemning, og det må vi stå for.

Kristin Løvaas Gjerde og Anne Sørensen

Kristin Løvaas Gjerde (t.v.) var på forhånd negativ til en kommunesammenslåing, mens Anne Sørensen var positiv.

Foto: Kim Holtan / NRK

Stor kommune

– Det er en selvfølge at vi skal kjempe for Nedre Eiker sine innbyggere sin sak, ikke Stortinget sin sak, sier Kristin Løvaas Gjerde (Frp) på spørsmål om dette ikke går mot regjeringens mål.

– Nedre Eiker er i norsk skala en stor kommune, så jeg har ingen tro på at Stortinget kommer til å ha oss som førsteprioritet til sammenslåing. Jeg tror de kommer til å respektere oss når de hører at folket har talt og at kommunestyret er enige, avslutter Gjerde.