Hopp til innhold

Møttes noen timer før politislagsmålet: – En arrogant kongeadferd

Politimannen som er tiltalt for overdrevet maktbruk under et basketak i Kongsberg, sier han var nødt til å slå.

Politimann tiltalt for vold i Kongsberg

Politimannen sier han ikke tok sjansen på å bruke pepperspray, og derfor følte han måtte slå under basketaket i Kongsberg høsten 2022.

En politibetjent er tiltalt for vold og overdrevet maktbruk etter en hendelse i Kongsberg sentrum for halvannet år siden, etter å ha slått en mann flere ganger i hodet ved en bensinstasjon.

Politimannen ble frikjent i tingretten, og nå skal saken prøves i Borgarting lagmannsrett.

– Etter at saken ble kjent, har det vært mye hets i sosiale medier. Det har gått på meg som person, men også kona mi. Det gikk hardt inn på meg, og jeg begynte å isolere meg. Jeg reiste ikke på butikken, og ville ikke være i gata vår engang, sa han på ankesakens første dag.

Han erklærte seg ikke skyldig, og sa at han også har fått psykisk helsehjelp.

– Jeg har gruet meg til en ny behandling i retten, men gleder meg til å bli ferdig med det.

NRK forklarer

Dette er saken

Dette er saken

Kastet ut fra utested

Natt til søndag 30. oktober i 2022 ble Kevin Simensen nektet adgang på et utested i Kongsberg sentrum. Sammen med Kristian Teigen og Marius Stormo gikk han videre til en Esso-stasjon. Der møtte de politiet, og dørvakta som mente Simensen drapstruet ham.

Dette er saken

Slått i hodet

Det var høy temperatur på bensinstasjonen, og Simensen ble lagt i bakken, og slått gjentatte ganger i hodet med knyttet neve av en politimann. Teigen ble slått i låret med en batong. Hendelsen er dokumentert av en overvåkingsvideo.

Dette er saken

Frifunnet på alle punkter

En politimann ved Sørøst politidistrikt ble tiltalt for overdreven maktbruk og grov uaktsomt brudd på tjenesteplikten. 7. juli i fjor ble han frikjent på alle punkter. Ifølge Buskerud tingrett var maktbruken innenfor det politifolk kan tillate seg.

Dette er saken

Mente tiltalte selv var i fare

Retten la vekt på at politimannen hadde begrensede muligheter til å få kontroll på Simensen. Til tross for flere slag og bruk av pepperspray, ga ikke Simensen seg, ifølge dommen. Tiltalte var svært redd og i fare. Det var avgjørende å få kontroll på Simensen, står det i dommen.

Dette er saken

Ankesak i Borgarting lagmannsrett

Riksadvokaten besluttet å anke dommen, og saken skal gikk i Borgarting lagmannsrett den første uka i april. Det var satt av fire dager til saken.

Dette er saken

Henla voldssiktelser

De tre mennene fra Vestfossen var lenge siktet for vold mot en politibetjent og trusler mot vekteren, men saken ble i vinter henlagt på bevisets stilling.

Dette er saken

Dømt i lagmannsretten

Politimannen ble dømt til 120 dagers fengsel for grov kroppskrenkelse og tjenestefeil etter ankesaken i Borgarting lagmannsrett. Han bestemte seg umiddelbart for å anke saken videre til Høyesterett.

Tror Simensen ville markere seg

Iført jeans og en grågrønn skjorte satte den tiltalte politimannen seg tirsdag i vitneboksen, for å forklare seg om det som skjedde en oktobernatt i 2022.

Politimannen fortalte at han møtte hovedfornærmede Kevin Simensen tidligere på kvelden. De var opptatt med et annet oppdrag, da Simensen kom bort og ville hilse.

– Det er ikke uvanlig at folk som har vært borti politiet tidligere vil hilse, for å markere seg. Da vi satte oss i bilen igjen kalte jeg ham et kokainhue overfor kollegaen min. Det handlet om hvordan han oppførte seg. En arrogant kongeadferd.

Politisaken Kongsberg. Forsvarere John Christian Elden og Heidi Reisvang.

Forsvarere John Christian Elden og Heidi Reisvang representerer den tiltalte politimannen.

Foto: Caroline Utti / NRK

Seinere ser den tiltalte politimannen og kollegaen Simensen og kameratene hans igjen, ved bensinstasjonen. Der står en vekter og snakker med politiet. Dette var dørvakta som tidligere på kvelden hadde nektet dem adgang på et utested. Vekteren sier han da ble drapstruet, noe Simensen har benektet.

Politiet beskriver stemningen ved Esso-stasjonen som amper og aggressiv.

– Simensen var den mest aggressive, og jeg vil ta ham bort, for å roe ham ned og få ham vekk, og for å kunne prate med ham, gjenfortalte tiltalte i retten.

Aktor spurte om politimannen hadde bestemt seg, etter «møtet» i sentrum tidligere på kvelden, og derfor gikk bevisst opp til Simensen.

– Nei, det var fordi han har mest aktiv, og jeg oppfattet ham som en trussel.

Kevin Simensen skal forklare seg onsdag.

– Jeg forsto aldri at det var en pågripelse. Jeg oppfattet bare at jeg ble slengt i bakken. Jeg prøvde bare å komme meg unna volden. Jeg trodde det bare ville fortsette om jeg lå i ro, sa Simensen i tingretten i fjor.

– Slagene hadde ingen virkning

Simensen sto med hendene i lomma, og tiltalte sa de er drillet på at «usynlige hender, er farlige hender». Fornærmede dro seg løs fra grepet til politimannen, og politimannen fryktet han ville stikke av.

– Hvis det hadde skjedd og jeg hadde løpt etter ham, ville jeg endt opp alene uten kollegaer rundt meg. Jeg mistet selv balansen og falt, da jeg skulle legge ham i bakken.

– Der ble jeg møtt av en voldsom motstand, og jeg følte jeg var i ferd med å tape. Jeg fryktet å bli skadd, og måtte forsøke å få kontroll på situasjonen.

Politisaken Kongsberg, ankebehandling i Borgarting lagmannsrett
Kevin Simensen

Kevin Simensen er hovedfornærmet i saken.

Foto: Caroline Utti / NRK

Han tenkte gjennom maktmidlene han hadde tilgjengelig, noe som var pepperspray og batong.

– Med batong måtte jeg hatt avstand, og peppersprayen hadde jeg brukt for lang tid å trekke og bruke. Jeg slo mot hodet, siden han hadde en tykk vinterjakke. Jeg slo mot hodet for å sette ham ut av spill og få ham til å overgi seg.

– Jeg slo flere ganger, men det hadde ingen virkning. Han fortsatte å kjempe imot. Krøp rundt og prøvde å få en mulighet.

Tiltalte fortalte at han slo flere ganger, men at det ikke hadde noen virkning. Simensen fortsatte å kjempe imot, ifølge tiltalte.

– Vi er trent til å fortsette med maktbruken vår, til vi får den effekten vi ønsker, som i dette tilfelle var mulighet til å pågripe.

– Jeg teller 13 slag. Hvordan skulle du klare å se virkningen av slagene, når frekvensen er så rask? spurte aktor Marit Oliver Storeng

– Det er når han ligger i ro og ikke lenger gjør motstand.

Brukte batong mot hodet

En kollega hadde kommet til, men selv med bistand av henne fikk de ikke kontroll på Simensen. Tiltalte prøvde med pepperspray på kloss hold, uten at det hjalp. Han gikk tom for pepperspray.

– Jeg endte opp med å sitte oppå Simensen. Han viste ingen tegn til å gi seg. Det var en voldsom motstand og vi var i ferd med å miste kontroll på ham igjen. Jeg prøvde en ny slagsekvens, mot øre og nese. Jeg trakk meg unna for å kunne bruke batongen, og da var han på beina igjen.

– Jeg slo ham i låret, men det hadde ingen effekt. Han angrep meg, og jeg fryktet alvorlig skade. Jeg så ingen annen utvei enn å slå mot hodet hans med batong.

Heller ikke det hjalp, og først da enda flere kolleger kom til, fikk de dratt ham i bakken.

Tiltalte oppdaget da Kristian Teigen, en kamerat av Kevin Simensen.

– Jeg fryktet han ville blande seg inn i pågripelsen. Jeg slo ham med batong, etter at jeg hadde ropt og sagt jeg kom til å slå om han ikke holdt seg unna.

Etter hvert fikk politiet Simensen i håndjern.

– Maktbruken min fulgte Simensens motstand. Jeg slo da jeg kunne bli utsatt for skade. Brukte pepperspray da jeg kunne det.

Politisaken Kongsberg. Aktor Marit Oliver Storeng og forsvarere John Christian Elden og Heidi Reisvang.

Aktor Marit Oliver Storeng og forsvarere John Christian Elden og Heidi Reisvang.

Foto: Caroline Utti / NRK

– Lov til å bruke makt

Det er Spesialenheten for politisaker, ved aktor Marit Oliver Storeng, som fører saken for påtalemyndigheten.

Innledningsvis tirsdag brukte begge parter mye tid på å snakke om politiets muligheter til maktbruk.

– I motsetning til sivile har politiet lov til å bruke makt, så retten må ta stilling til om dette var lovlig maktbruk. Politiet skal løse oppdraget med minst mulig inngripende midler. Var det nødvendig, forholdsmessig og forsvarlig? sa aktor Storeng.

Storeng sa at politiet har et handlingsrom til å utøve makt. Høyesterett har også gitt politiet spillerom til å gjøre feil, uten at det skal føre til straff, fortalte hun.

– De har både rett og plikt til å utøve makt. Nødvendig makt er i ytterste konsekvens å gripe til våpen og ta liv, sa forsvarer John Christian Elden i sin innledning.

Politisaken Kongsberg, ankebehandling i Borgarting lagmannsrett
Kevin Simensen, Kristian Teigen og bistandsadvokat Sidra Sahar Bhatti

De to fornærmede, Kevin Simensen og Kristian Teigen, sammen med bistandsadvokat Sidra Sahar Bhatti.

Foto: Caroline Utti / NRK

Da tiltalte ble frifunnet av Buskerud tingrett la retten vekt på at politimannen hadde begrensede muligheter til å få kontroll på Simensen. Til tross for gjentatte slag og bruk av pepperspray, ga ikke Simensen seg, ifølge dommen.

Tiltalte var svært redd og i fare. Det var avgjørende å få kontroll på Simensen, sto det i dommen.

Onsdag skal Kevin Simensen forklare seg.

En ansatt i NRK er meddommer i denne saken. Hun har ingen rolle i dekningen av saken.

Her blir Kevin Simensen (26) slått med knyttet neve av politiet.

Voldstiltalt politimann i retten igjen: Varsler nye opplysninger