NRK Meny
Normal

- Unge mopedførere har liten respekt for promillegrensen

Mange unge mopedførere er ikke så nøye på promillegrensen. Det sier ungdom NRK har vært i kontakt med. Og politiet bekrefter at det er et problem.

Moped
Foto: Kai Stokkeland / NRK

Sommeren er høysesong for unge promillekjørere på to hjul. Senest i helga ble to mopedførere tatt av politiet i Drammen, etter å ha kjørt i påvirket tilstand. Ungdommer vet ikke hvilken risiko de utsetter seg for, mener politiet.

– Problemet er at de unge ikke har den risikotankegangen vi voksne har, og sjansene for at det går galt for en mopedist som kjører i beruset tilstand er uendelig mye større enn for en som kjører bil, sier trafikkoordinator Henning Skau ved Søndre Buskerud politidistrikt.

Stanser mange

Henning Skau

Trafikkoordinator Henning Skau

Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

Det starter gjerne med en fuktig sommerfest, men når festen er slutt blir fristelsen for stor. Politiet bekrefter at de har stanset utallige unge mopedførere som kjører i alkoholrus. For mange av dem blir sjokket stort når politiet vinker dem til siden.

– Noen blir satt helt ut, og verden faller helt i grus for dem, mens andre tar det helt rolig, og tenker ikke noe særlig over hva som er konsekvensene i fremtiden. Det er nok en del som ikke skjønner hva som er i ferd med å skje, sier Skau.

Ikke så nøye

Hanna Mathilde Ravn Døssland kjører scooter til skolen hver dag. Hun er en av dem som bekrefter bildet politiet tegner.

– Ja, jeg har jo opplevd det. Vi har vært på fester, og noen har drukket litt, kanskje ikke veldig mye, men enkelte bare satt seg på scooteren og kjørte hjem, sier hun.

Hun tror mange ungdommer ikke tenker over konsekvensene av å kjøre i alkoholrus.

– Jeg tror mange ikke tenker over hvor for gjort det er å velte og kjøre ut. At de tenker at det ikke er så farlig, og at det er liten sjanse for å bli tatt, selv om den er det.

Hun forteller at ungdommene ikke tar det så nøye om de oppdager at noen kjører beruset med moped.

– Det blir oversett, og er et ikke-tema. Det er liksom ikke så mye å snakke om, så lenge ingen blir tatt. Mange tenker at det ikke er så nøye når så mange gjør det. Men det er jo ikke akkurat kult, og det er ikke spesielt populært å gjøre det, sier den unge mopedføreren.

Les også: Advarer unge mot promillekjøring

Les også: Vil få ned antall ungdomsulykker i trafikken

Streng reaksjon

Men ungdommene tar grådig feil dersom de tror at politiet er mildere fordi de kjører på to hjul.

– Vi er ikke snille i det hele tatt – vi tar alle, sier trafikkoordinator Skau.

Det har nøyaktig samme konsekvenser å kjøre promillekjøre med moped som det har med bil. Da venter bøter og tap av retten til førerkort, også på bil.

– På samme måte som bilførere mister førerkortet for en periode, vil mopedføreren få utsatt muligheten til å ta førerkort. Og utsettelsen regnes fra den dagen man har mulighet til å ta førerkort, sier Skau.

Les også: – Folk tek for lett på køyring i rus