Hopp til innhold

Milliardkontrakt til FMC Kongsberg Subsea

FMC Kongsberg Subsea er tildelt en kontrakt på undervannsutstyr til Johan Sverdrup-prosjektet. Kontrakten har en verdi på rundt 1,3 milliarder kroner.

Oseberg feltsenter

FMC Kongsberg Subsea er tildelt en milliardkontrakt på undervannsutstyr til Johan Sverdrup-prosjektet. Bildet viser en oljeplattform fra Oseberg feltsenter.

Foto: Marit Hommedal / NTB SCANPIX

Kontrakten omfatter leveranse av 13 ventiltrær og brønnhoder, samt tre undervannsbrønnrammer og kontrollsystemer. I tillegg er det tildelt kontrakter for ettermarkedstjenester og tilleggskomponenter i tilknytning til Johan Sverdrup-feltet,
melder Statoil i en pressemelding.

Konkurransedyktige

I tillegg inneholder kontrakten opsjoner for å dekke eventuelle fremtidige behov på Johan Sverdrup-feltet, samt på andre feltutbygginger på norsk sokkel.

Olje- og energiminister Tord Lien sier til NTB at kontraktstildelingen viser at norske leverandører er globalt konkurransedyktige og kan hevde seg i svært tøff internasjonal konkurranse.

Tord Lien

Olje- og energiminister Tord Lien

Foto: Anne Lognvik / NRK

Rune Thoresen

Administrerende direktør Rune Thoresen i FMC:

Foto: Arild Brun Kjeldaas/FMC

– Det er positivt at man vil se nærmere på utvikling av en ny standard for undervannsutstyr. Dette vil bidra til mer kostnadseffektive prosesser, også for fremtidige feltutbygginger med undervannsløsninger. Industrien må jobbe målrettet og effektivt for å få ned kostnadene på norsk sokkel, sier Lien.

Nedbemanner som planlagt

Rune Thoresen, som er administrerende direktør i FMC, sier til NRK at kontrakten ikke endrer noe i nedbemanningsprosessen bedriften er inne i. I begynnelsen av september ble det kjent at FMC sier opp 200 ansatte, i tillegg til de 350 bedriften i juni bestemte seg for å si opp. Arbeidsforholdet til de 550 opphører 31. oktober. Det er den vanskelige situasjonen i oljebransjen som er årsaken til oppsigelsene, og den nye kontrakten forandrer ikke på det.

– Volumet og omfanget av denne kontrakten vil håndteres av det antall ansatte vi har planlagt å være etter 31. oktober.

– Bidrar denne kontrakten til å trygge de arbeidsplassene som er igjen?

– Det gjør den selvfølgelig.

– Hvordan er stemningen hos dere i dag?

– Nå har ikke jeg vært på Kongsberg i dag, fordi jeg måtte rett til Stavanger i dag tidlig. Men det er klart, det er jo veldig mange av våre medarbeidere som nå er lettet. det har vært en thriller av dimensjoner rundt det å få denne kontrakten, sier Thoresen.