NRK Meny
Normal

Mann tiltalt for voldtekt av sovende jente

Mandag begynner rettssaken mot en mann i 40-årene som er tiltalt i en av de største sedelighetssakene på Østlandet. Mannen skal blant annet ha dopet ned og voldtatt ei jente under 16 år.

Beslag av overgrepsbilder

Politiet beslagla en rekke bilder og filmer av overgrep mot barn da drammenseren ble arrestert i juli i fjor.

Foto: Tordis Gauteplass

Mannen er også tiltalt for menneskehandel og hallikvirksomhet. I tillegg til oppbevaring og distribuering av et stort antall bilder og filmer som viser overgrep mot barn.

– Det er flere alvorlige tiltaleposter. Det mest alvorlige er voldtekt overfor en jente under 16 år, sier statsadvokat Kristian Nicolaisen, som er aktor i rettssaken som begynner i Drammen tingrett mandag 20. oktober.

Saken er en av de største sedelighetssakene som er etterforsket i Søndre Buskerud politidistrikt. Et eget team jobbet med saken i flere måneder, i tillegg bistod Kripos i etterforskningen.

Kristian Nicolaisen

Statsadvokat Kristian Nicolaisen er aktor i saken mot mannen som er tiltalt blant annet for voldtekt av ei jente under 16 år.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Navnet på den tiltalte drammenseren i 40-årene dukket opp da Kripos fikk oversendt overgrepsbilder fra politiet i Canada. Mannen har sittet i varetekt siden han ble pågrepet i juli i fjor.

Risikerer forvaringsstraff

Etter den omfattende etterforskningen mener politiet å kunne bevise at mannen over en periode på fem måneder i 2009 flere ganger skal ha voldtatt ei jente som var under 16 år da overgrepene startet. Han skal, ifølge tiltalen, ha gitt henne rusmidler, slik at hun var ute av stand til å gjøre motstand.

– Det er tatt et forbehold i tiltalen om at det kan bli lagt ned påstand om forvaringsstraff, men det er det vanskelig å ta standpunkt til før vi nærmer oss slutten av hovedforhandlingen og bevisene er presentert, sier Nicolaisen.

Mannen i 40-årene skal også ha tatt bilder og film av jenta. Disse er en del av det omfattende bildematerialet som ble beslaglagt hjemme hos ham. Han er tiltalt for å ha videresendt en del av bildene, og det er opprettet straffesaker mot flere personer som har fått dem.

Tiltalt for hallikvirksomhet

Punktet som handler om menneskehandel og hallikvirksomhet er knyttet til tiltaltes forbindelse med en afrikansk kvinne. Hun skal ha flyttet inn til ham høsten 2011, etter at de ble kjent på internett. Hun befant seg i landet uten pass og oppholdstillatelse.

Advokat Gro Sigrid Bache Wildhagen bistår den afrikanske kvinnen. Etter planen skal kvinnen forklare seg under rettssakens tredje dag.

– Det er en kjempealvorlig tiltalebeslutningen, men jeg har ikke anledning til å kommentere saken før bevisførselen begynner, sier bistandsadvokaten.

Ifølge tiltalen begynte han nokså umiddelbart å opprette profiler for den afrikanske kvinnen på ulike nettsteder, der han søkte etter personer som ville ha sex med henne. Han skal ha håndtert kontakten med kunder som han avtalte pris og tjenester med, og ha kjørt henne til og fra møter med kunder. Han skal også ha stilt boligen sin til disposisjon, og tatt imot deler av utbyttet fra virksomheten.

Tiltalen beskriver også hvordan han skal ha filmet seg selv i seksuell aktivitet med kvinnen, for etterpå å spre bildene på nettet og via e-post.

Begge de to fornærmede kvinnene skal vitne under rettssaken i Drammen tingrett. Bistandsadvokaten for jenta som var under 16 år da hun skal ha blitt voldtatt, ønsker ikke å kommentere saken i media.

Les også:

Nekter for voldtekt og hallikvirksomhet

Advokat Karsten Gjone

Karsten Gjone er forsvarer for den tiltalte drammenseren.

Foto: Knut Brendhagen

Ifølge mannens forsvarer, Karsten Gjone, var tiltalte og den afrikanske kvinnen samboere i nærmere to år. Den tiltalte mannen nekter for alt som har med voldtekt og hallikvirksomhet å gjøre.

– Han benekter at han skal ha begått noen voldtekt av jenta og hallikvirksomhet overfor samboeren, men han erkjenner delvis dette med spredning av overgrepsbilder, sier Gjone.

Den fornærmede jenta er venninne av tiltaltes datter, ifølge forsvareren.

– Han har først og fremst hatt en omsorgsrolle overfor henne. Han benekter at han forgrepet seg på henne eller at de har hatt et seksuelt forhold, sier Gjone.

Det er satt av tre uker til saken i Drammen tingrett.