Hopp til innhold

Eksotisk mandarinand fant kjærligheten i Drammen

Kjærligheten er komplisert. Også i dyrenes verden. Det er drama i dammen i Drammen.

Mandarinand i Drammen

Mandarinanden (til høyre) har falt pladask for stokkanden til venstre. Det skaper problemer.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Som i alle gode kjærlighetshistorier finnes tragedie og intriger. Hadde for eksempel Shakespeare orket å skrive om Romeo og Julie om de fikk hverandre?

NRK har vært innom Bacheparken i Drammen og kan konstatere at mandarinanden har lagt beslag på en lokal stokkand. Jepp, den er stormende forelsket!

«Donald», som er navnet drammenserne har gitt mandarinanda, fotfølger stokkanden til vanns og til lands. Vaggende og svømmende. Jager andre lokale beilere med brekende kvekk og nappende bitt. Han er en sjalu liten rakker.

Spørsmålet er om kjærligheten blir gjengjeldt.

En mandarinand har slått seg til i Drammen, og der har den lagt beslag på en hunn-stokkand.

Da han la «and» på henne

Hver dag er et tjuetalls mennesker ved dammen med sine mobilkameraer. Bildene av hann-mandarinanden florerer på sosiale medier.

Noen har sågar døpt den Donald. Atter andre har sladret om dens kjærlighetsliv.

En skriver på facebooksiden Elsker Drammen: «Virker som den har fått seg kjæreste, men det er dessverre ikke tilfelle. Denne stokkanddamen er nemlig egentlig sammen med en annen stokkand, så den andre stokkandhannen blir dessverre jaget av denne Donalden her, så blir jo spennende å se hva som skjer etter hvert».

En lokal attraksjon

Den fargerike mandarinanden som meldte flytting til Drammen i fjor har blitt en attraksjon.

I Bacheparkens andedam flyter andriken rundt på sitt eget speilbilde, opplyst av paparazziblitsen fra skuelystne.

Et sjeldent og flott syn, men ikke sensasjonelt.

Petter Bøckmann

Zoologen Petter Bøckman sier at mandarinand og stokkand kan få levedyktige avkom.

Foto: Åse Vartdal / NRK

– Mandarinand er en and som kommer og går litt i Norge. Det er ikke første gang en mandarinandrik er ute og flotter seg for hunnene og gjør sine hoser grønne, sier zoolog Petter Bøckman hos Naturhistorisk museum i Oslo.

Dens opprinnelse er Det fjerne østen. Hvorvidt mandarinanden har fløyet fra for eksempel Japan eller rømt fra en park i Europa vet ingen.

Kan risikere å få en hybridand

Det vi vet er at den ikke er ønsket i Norge. På Artsdatabanken fra 2018 defineres den som en såkalt «dørstokkart», en fremmed art som «har lite invasjonspotensiale, og ingen kjent økologisk effekt.»

– Spørsmålet her er strengt tatt ikke om det kommer en ny art i Norge, men at vi risikerer å få en hybridand. For det hender det gjør, kommenterer Bøckman.

Zoologen nevner at stokkand er den andearten hvor det er kjent flest hybrider med andre arter. Utgjør i så måte mandarinand en trussel for norsk fauna?

– Både ja og nei. Det kommer helt an på om det blir paringsdyktige eller ikke paringsdyktige avkom. Hest og esel er jo det klassiske eksempelet. Det er ikke slik at verden blir befolket med muldyr bare fordi hest og esel kan pare seg.

Mandarinand i Drammen

Hvordan visa ender for den kjærlighetshungrige mandarinanden vet ingen.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– Kan mandarinand og stokkand få levedyktige avkom?

– Det er registrert levedyktige avkom av stokkand og grågås, så da burde i hvert fall mandarinand være innafor.

Sannsynligheten for at hybriden skal bli paringsdyktig er ifølge Bøckman «ikke superstor».

– La oss nå si at vi har en forplantningsdyktig hybrid. Vil den da være i stand til å klare seg i norsk miljø? Det er nok ikke fullt så sannsynlig. Så nei, dette utgjør nok ingen fare for dyrelivet i området, avslutter zoologen.