Hopp til innhold

Listhaug: – Redd det svekker integreringen

Sylvi Listhaug blir bekymret når hun hører om jenter som reiser til Belgia for å gå på koranskole i stedet for videregående skole i Norge. – Jeg er redd de ikke blir kvalifisert for det norske arbeidsmarkedet, sier ministeren.

Sylvi Listhaug åpner Regjeringen sin nasjonale integreringskonferanse.

Sylvi Listhaug sier det er viktig at foreldrene tar ansvar, slik at hvis barna skal bo i Norge i fremtiden så kan de forsørge seg selv og bli integrert i det norske samfunnet.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Jeg syntes det er svært uheldig for integreringen. Jeg mener disse burde gått på videregående skole, de burde forberedt seg til et arbeidsliv i Norge. Jeg tror ikke koranskole utenlands vil bidra til at de får de kvalifikasjonene som er nødvendige for å skaffe seg jobb i Norge, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug.

– Så jeg håper at foreldrene tar ansvar og sørger for at barna kommer hjem og går på skole her, legger hun til.

I dag kunne NRK fortelle om den tyrkiske menigheten Det Islamske Kultursenter i Drammen som har rundt 1400 medlemmer. Når barna er 15 år og går ut av 10. trinn, har ikke menigheten noe mer tilbud til ungdommene. Da er det flere som sendes på koranskole i Belgia.

Menigheten ønsker ikke å fortelle hvor mange jenter som drar på koranskoler hvert år, men NRK kjenner til seks jenter som enten er i Belgia eller Tyrkia på slik religionsundervisning. Menigheten sier at dette er foreldrenes ansvar og at menigheten kun er veiledere og heller ikke gir økonomisk støtte til jenter som drar.

Moske

Den tyrkiske menigheten Det Islamske Kultursenter i Drammen har rundt 1400 medlemmer. Hver ettermiddag kommer det barn hit for å få leksehjelp og koranopplæring.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

– Kan ikke være naive

– Jeg er redd for at dette svekker integreringen i stedet for å styrke den. Jeg er redd for at jentene vi har hørt om her ikke blir kvalifisert for det norske arbeidsmarkedet. Det er veldig synd, sier Listhaug.

Hun forteller at regjeringen er bekymret for utviklingen i retning radikalisme, men at hun ikke kan svare på om dette bidrar til den radikaliseringen.

– I Norge har vi tatt tak i disse spørsmålene og utarbeidet en handlingsplan. Det er veldig bra. Men vi kan ikke være naive. Heller ikke når det gjelder radikalisering, forklarer Listhaug.

Uavhengig av studieretning

Lekserom moske

Et av lekserommene hos Det Islamske Kultursenter i Drammen.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Ministeren peker på at det er svært viktig at barna blir integrert i det norske samfunnet og kvalifisert for det norske arbeidslivet. Hun understreker at dette spørsmålet ikke avhenger av trosretning.

– Det er jo også norske ungdommer som går på bibelskole. Hva er forskjellen?

– Det er også viktig at de sørger for å få de kvalifikasjonene som gjelder for å komme inn i det norske arbeidslivet. Dette gjelder jo alle uavhengig av hvilke studieretninger man velger, sier Listhaug.

Det har tidligere blitt tatt til ordet for å se på ordningen med barnetrygd, i og med at ungdom blir sendt ut av landet. Sylvi Listhaug sier at det er viktig for regjeringen å tilrettelegge for god integrering og ikke stimulere til at folk reiser utenlands og svekker integreringen. Hun ber allikevel om forståelse for at et slikt spørsmål vil omhandle flere ministere, og at det er noe de må få komme tilbake til.