NRK Meny
Normal

Kontrollerer 5000 bedrifter

LOs sommerpatrulje legger ut på sin vaktrute i dag, på jakt etter ulovlige arbeidsforhold for sommervikarene. De kommer sjelden hjem uten bytte.

Upopulære sommerjobber

Det er flere muligheter for ungdom som vil tjene ekstra penger om sommeren, men det er slett ikke alle som kjenner rettighetene sine som arbeidstaker.

Foto: Leif Dalen/Geir Olav Slåen/Håkon Eliassen / NRK

I disse dager går tusenvis av ungdom ut i sommerjobb, men å være fersk i arbeidslivet reiser en del spørsmål om lønn, arbeidstid og kontrakt.

LOs sommerpatrulje reiser rundt i hele Norge om sommeren for å passe på unges rettigheter i arbeidslivet. Over 600 ungdommer er ute på veien for LO, og besøker over 5000 virksomheter.

Mange vil bare jobbe

LOs sommerpatrulje

Tonje Kristensen og Daniel Erik Nilsen er blant 600 ungdommer som i sommer besøker bedrifter for å passe på vikarenes rettigheter, under LOs sommerpatrulje.

Foto: Idar Edvin Krogstad / NRK

I Buskerud reiser 30 unge i dag til Lier, Hurum, Røyken og i Hallingdal for å besøke bedrifter og kontrollere sommervikarenes arbeidsvilkår.

– De fleste er bare glad for at de har fått seg sommerjobb. Og i løpet av sommerpatruljene merker vi at de bryr seg egentlig lite om hva de har krav på, de vil bare jobbe, sier patruljeleder for sommerpatruljen, Daniel Erik Nilsen.

Ungdomssekretær i LO Buskerud, Tonje Kristensen mener det er viktig å forstå spillereglene i arbeidslivet tidlig.

– Vi sjekker om ungdommene kjenner rettighetene sine. Det er det ikke alle som gjør, sier hun.

– Hvorfor er det så viktig å følge opp alle rettighetene sine, når man bare skal jobbe noen uker før man begynner på skolen igjen?

– Det er viktig å følge arbeidsmiljøloven og å bli vant til de reglene man skal følge senere i arbeidslivet. Det bør skje med en gang man får arbeidserfaring.

Les mer:

Faste ansatte har også mangler i kontraktene

LOs sommerpatrulje sier de møter hovedsakelig arbeidsgivere som gjør det meste riktig, men det skjer også at det glipper. Det er ikke bare sommervikarene som kan ha godt av besøk patruljen, sier Nilsen.

– Det hender at også fast ansatte trenger informasjon om overtidstillegg og kontrakter, forteller han.

Den vanligste gjengangeren er mangel på arbeidskontrakt, eller mangler i arbeidskontrakten. Kontrakten skal inneholde navn på arbeidstaker, firmaet man jobber i, arbeidstiden man skal jobbe, stillingsbeskrivelse, lønnsnivå og detaljer om feriepenger.

LOs sommerpatrulje skal ha daglige bedriftsbesøk de neste tre ukene.