LOs sommerpatrulje fant flere brudd enn på lenge

LOs sommerpatrulje i Møre og Romsdal fant flere brudd blant bedriftene i år sammenliknet med i fjor.

LOs Sommerpatrulje Møre og Romsdal

LOs Sommerpatrulje fant mange mangler i bedriftene. Ingar O Langli, Marita Mali Håndlykken, Ole Kristoffer R. Sæther, Stian Haugen, Ann Elisabeth Hustad, Lars Ivar Alvestad, Henriette Sunde, Jørn Inge Torvik, Randi Katrin Høgset, Frank T Torsvik, Jan Kristian Osdal og Emil Johannes Puranen. Fremme fra venstre: Even André Restad, Isabel Trustrup, Lene Myrstad og Marius T Gjerde.

Foto: LO

De besøkte 327 bedrifter og 107 av dem hadde mangler. Det er en økning på omtrent 15 prosent sammenliknet med i fjor sommer. Noen brudd gikk igjen hos flere ifølge LOs faglig ungdomssekretær i Møre og Romsdal, Kent Logan Jelle.

– Det var typiske brudd som mangel på arbeidskontrakt, eller at de var mangelfulle. Det var også brudd på overtidsbestemmelser og andre arbeidstidsbestemmelser som at noen ikke fikk pauser, forklarer han.

  • Har du opplevd mangler ved din sommerjobb? Ta kontakt med oss på mr@nrk.no eller 70115200

Post-it

Kent Logan Jelle

LOs faglige ungdomssekretær i Møre og Romsdal,Kent Logan Jelle, sier det er typiske brudd som mangel på arbeidskontrakt som går igjen.

Foto: Privat

Noen saker skilte seg også ut.

– En av de vi møtte fikk lønnsslippen sin på en post-it lapp eller på matpapir. Og en annen som var lærling jobbet mange flere timer enn det han har lov til.

Jelle tror det kan være flere grunner til at de har funnet flere manger i år.

– Vi har vært hos flere bedrifter som vi aldri har vært hos tidligere. Mange av bedriftene var familiedrevne. Der gikk det på tillit, så de mente de ikke hadde behov for arbeidskontrakt, forteller han.

Noen av bruddene har de kunnet ordnet på stedet.

– Vi tar først en samtale med sjefen eller daglig leder i bedriften. Så sjekker vi alle dokumenter og hjelper til om de har behov for det. Vi har også med en standard arbeidskontrakt som de kan bruke. Noen har aldri sett en slik kontrakt før, sier han.

Påminnelse

Regiondirektør i Næringslivets Hovedorganisasjon, Torill Ytreberg, sier at de samarbeider med sommerpatruljen og er opptatt av at alt skal være i orden.

– I forkant av sommeren minner vi bedriftene om hvilke regler som gjelder og vi sender også ut standardformular på kontrakter. Vi er rimelig sikker på at våre medlemsbedrifter forholder seg til de retningslinjene som er, sier hun.

Til neste år er sommerpatruljen også på plass sier ungdomssekretæren.

– Også til neste år skal vi også sjekke om ungdommer får det de har krav på, sier han.

Les også: